Hyresgästföreningen om jätteprojektet i Assberg

Hyresgästföreningen är försiktigt positiva till Marks bostads stora renoveringsprojekt gällande Assberg.
– Vad kommer prislappen bli i slutändan? Det är efterlängtat, men vad kommer det att kosta mig som hyresgäst? säger Elin Grönlund, ordförande i Assbergs lokala hyresgästförening.

ANNONS
LocationSkene|

Under torsdagen kunde Mark-Posten berätta om Mark bostads stora planer på att renovera bostadshusen i Assberg kommande år.

Under förra året fick Hyresgästföreningen information om att det fanns planer på en renovering. Sedan dess har de haft ett par möten tillsammans med Marks bostad, där man har fått vara med och sagt sitt om form och design på husen, samt uteplatser.

– Vi har träffats två gånger. De gick ut med en ansökan där man fick vara med. Vi är en grupp på 15 personer. Alla ska ha möjlighet att vara med, säger Elin Grönlund, lokal ordförande i Hyresgästföreningen i Assberg.

En större renovering har varit efterlängtad, enligt Elin Grönlund, då fastigheterna är eftersatta.

– Det har varit mycket felanmälningar på fönster och dörrar och vattenläckor. Det märks att husen stått länge och inte blivit underhållna som de borde.

– De byter alltid ut akuta grejer, men det är som att... De har förmodligen haft plan att renovera Assberg, fast man har inte sagt det till hyresgästerna.

Elin Grönlund, boende i Assberg i Skene.
Elin Grönlund, boende i Assberg i Skene. Bild: Gustaf Hallin

I Assberg finns 355 lägenheter. På boendemötet var drygt 70 personer närvarande, enligt Elin Grönlund.

Enligt henne är föreningens ståndpunkt att man ser positivt på att Marks bostad vill rusta upp fastigheterna, men att det inte får utnyttjas för att höja hyrorna på ett oskäligt sätt.

– Mycket av det som behöver göras är underhåll som inte gjorts på väldigt länge. Jag hoppas att Marks bostad tänker till och lyssnar på hyresgästerna, säger hon och fortsätter:

– Det är vår inställning. Vi tycker det är jättebra att man tar tag i detta.

Hyreshöjningar oroar

Renoveringen börjar inte förrän 2024, och innan dess ska Hyresgästföreningen förhandla med Marks bostad om vad det kommer kosta de boende. Just de eventuella hyreshöjningarna är det som är den centrala oron hos de boende, enligt Elin Grönlund.

– Vad kommer prislappen bli i slutändan? Det är efterlängtat, men vad kommer det att kosta mig som hyresgäst?

– Det spreds rykten, för att folk är oroliga. Man trivs väldigt bra med sitt område.

Det kommer också innebära att de boende kommer få bo i så kallade evakueringslägenheter under tiden deras hus renoveras. Förhoppningen är att man ska kunna bo kvar runtom Assberg, och inte behöva flytta längre bort än så, enligt Elin Grönlund.

Engagerade hyresgäster i Assberg

Hon betonar att det är många av hyresgästerna som är engagerade och månar om området.

– Vi vill veta vad som ska hända. Det är fantastiskt att bo här, och man vill att det ska bli bra.

När förhandlingarna mellan de boende och Marks bostad sedan är klara, och det står klart vad som ska göras i respektive lägenhet kommer varje boende få välja om de vill gå med på det.

När renoveringen av samtliga lägenheter sedan är slutförd kommer den eventuella hyreshöjningen börja gälla.

– Jag hoppas att alla hyresgäster kommer vara nöjda. Att man känner att det blev väldigt bra, säger Elin Grönlund och fortsätter:

– Sen går det inte att göra alla nöjda, det är omöjligt. Det är något som kommer vara omständligt och jobbigt. Du ska tömma ditt hem, förråd. Det är något vi kan börja förbereda hyresgästerna på. Vi får hjälpas åt att göra det bästa av det.

Bostäderna i Assberg i Skene kommer att genomgå en stor renovering kommande år.
Bostäderna i Assberg i Skene kommer att genomgå en stor renovering kommande år. Bild: Gustaf Hallin

LÄS MER:Dyraste renoveringen någonsin för Mark Bostad – husen i Assberg ska få nytt liv

LÄS MER:Här finns jobben i kommunen

LÄS MER:Sjuhäradsbo döms för sexbrott mot barn