Ingen nattambulans blir stående

Dagbilar i Borås och Tranemo stängs när det råder brist på ambulansförare. Det innebär dock att inga bilar i Skene stängs.

ANNONS
LocationMark|
|

Sedan tidigare har Mark-Posten rapporterat om en oro att behöva ställa nattambulanser i Skene, till följd av en låg bemanning. Oron har kommit från fackets håll, men svar från arbetsgivaren har dröjt.

Nu meddelar SÄS (Södra Älvsborgs sjukhus) att det blir konsekvenser, men ingen ambulans kommer ställas i Skene.

I år har verksamheten fått in färre vikarier, och det har lett till att en dagbil i Borås och en i Tranemo kommer stängas under sommaren.

– Nu har vi en mer normal sommar utan covid men det kan bli så att vi på grund av oförutsedd sjukdom eller annat hos vår personal kan behöva stänga bilar, säger Katarina Zamac, som är verksamhetschef för akutkliniken på SÄS.

Hon fortsätter:

– Vi har alltid en stängningsplan och behöver vi stänga bilar tar vi i första hand bedömningsbilar som åker ut och gör en första bedömning. Det sista vi vill göra är att stänga en akutambulans.

För att möjliggöra denna lösning kommer den ordinarie personalen behöva ta ett eller två extra pass under sommaren, enligt Katarina Zamac.

– Under processen har vi tagit ställning till både våra anställdas lagstadgade rätt till semester och patientsäkerheten, säger hon.

Facket positiva till lösningen

Ulrika Engman är ambulanssjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet. Hon är glad över lösningen.

– Jag är glad och tacksam att det har löst sig. Vår grundinställning är att våra medarbetare ska få semester som lagstadgat.

Att den ordinarie personalen kommer behöva arbeta något ytterligare pass än ordinarie schema ser hon som nödvändigt.

– Vi kan inte göra på annat sätt. Vi måste ha våra semestrar, säger hon och fortsätter:

– Vi hoppas det kommer bli en bra sommar ändå.

LÄS MER:Ambulans kan bli stående– svårt hitta vikarier i sommar

LÄS MER:Skenebon fick Instagramtips från SÄS i väntan på bedömning

LÄS MER:Hemtjänsten märker av ökat behov i centrum