Inplastade julgranar dumpade vid vandringsled

Ungefär i mitten av den natursköna vandringsleden längs sjön Tolken i södra Mark ligger något inte lika naturskönt dumpat.
– Det är dålig stil, riktigt dålig stil, säger Gunnar Göthner, vd på Gunnars Granar AB.

ANNONS
LocationMark|
|

Agnbäck i Varbergs kommun är starten på de vandringsleder som kallas Kungsjölederna. En av dem stryker längs sjön Tolkens strand. Den som företar sig den drygt tre kilometer långa vandringen upplever både gran- och lövskog, vidunderlig sjöutsikt men också något mindre naturskönt.

Ungefär i mitten av sträckan, bara några meter från sjökanten, ligger ett tjugotal inplastade julgranar dumpade. Etiketterna på granarna vittnar om att granarna producerats av Gunnars Granar AB, Sveriges största julgransproducent.

– Jag har aldrig hört talas om att någon gjort något liknande förut, säger Gunnar Göthner, vd på företaget, till Mark-Posten.

Kan vara stulna och dumpade

Han säljer granar till återförsäljare runt om i Sverige, bland annat Borås och Halmstad.

– Det jag kan tänka mig är att någon fått granar över men jag vet inte varför man skulle dumpa dem i nät, säger Gunnar Göthner.

En annan teori han har är att någon har stulit granarna men inte lyckats få dem sålda.

– Det är dålig stil, riktigt dålig stil, säger han.

Varje etikett har ett nummer men det förtäljer bara i vilket skift granen har odlats. Det är alltså omöjligt att identifiera exakt vilken återförsäljare som förvärvat just de granar som nu ligger slängda längs Tolkenleden, uppger Gunnar Göthner.

Hittades av privatperson

Det var en privatperson som hörde av sig till Varbergs kommun för att uppmärksamma nedskräpningen. Då Tolkenleden snabbt leder in i Marks kommun vidarebefordrades meddelandet dit och landade på byggenhetens bord.

– Det är förstås en olaglig handling så det skulle kunna bli en polisanmälan, säger Peter Karlsson, byggchef på kommunen.

Marken där granarna är dumpade ägs av Derome Skogsfastighet AB. Peter Karlsson har sökt kontakt med en företrädare för företaget när Mark-Posten uppmärksammade honom på det inträffade.

– Det är deras fastighet så de har en skyldighet att hålla den i vårdat skick. Planen är att de får lösa det, säger Peter Karlsson.

Om det blir en polisanmälan låter han vara osagt än så länge.

– Det vet ju både du och jag att det kommer skrivas av, men det kan vara lämpligt. Vi får ta beslut om det nästa vecka, sedan är det frågan om det är vi eller Derome som borde polisanmäla, säger han.

LÄS MER:Marks Havsfiskeklubb slår larm – vill se kalkning i vattendrag

LÄS MER:Nicklas Holmqvist letar efter glömda världar runt om i Mark

LÄS MER:Listan: De äger mest mark i kommunen