Karstorps förskola hotas fortfarande av nedläggning – i framtiden

Diskussionen om framtiden för Karstorps förskola fortsätter i barn- och utbildningsnämnden. Oppositionen hade ett eget förslag men efter det senaste mötet i barn- och utbildningsnämnden står det klart att förskolan ska läggas ned när det finns en ny förskola på plats i Björketorp.
– Det blir inte i år och inte nästa år heller, säger ordföranden i nämnden Yasin Abbes (S).

ANNONS
|

Det har varit flera turer i frågan om framtiden för Karstorps förskola. Tidigare i höstas protesterade föräldrar eftersom det fanns ett förslag från skolförvaltningen om att tidigarelägga nedläggningen.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Yasin Abbes (S) säger att det var ett missförstånd från förvaltningens sida. Tjänstemännen hade fått klartecken i våras från nämnden för att gå vidare med en utredning om en eventuell tidigareläggning men nämnden var inte beredd på att ta ställning till ett skarpt förslag vid mötet i september.

– Då tyckte vi att det var undermåligt och återemitterade ärendet.

Nu är frågan om en tidigarelagd nedläggning ute ur bilden, nämnden har beslutat att stå fast vid det beslut som togs redan 2021.

– Markmajoriteten med Vänsterpartiet och Liberalerna anser att lagt kort ligger. Vi vill inte tidigarelägga nedläggningen av Karstorps förskola, vi vill gå tillbaka till det som var beslutat 2021, säger Yasin Abbes (S).

Björketorp ska få en ny förskola

Det handlar om att Karstorps förskola ska läggas ner när det finns en ny förskola i närliggande Björketorp och det kan dröja flera år tills den står klar.

– Projekteringen har ju inte startat ännu och sedan ska det klubbas i kommunstyrelsen. Det ligger några steg bort, det sker inte i år och inte nästa år heller.

Bakgrunden till planerna på nedläggning är att Karstorps förskola är en liten enhet som blir väldigt sårbar.

– Vi har svårt att bedriva en bra förskoleverksamhet vid en så liten enhet. Det blir för få pedagoger.

Förvaltningen kommer att genomföra en översyn av hela skolområdet senare i år som kan komma att påverka de långsiktiga planerna i kommunen.

– Jag vill trycka på att Markmajoriteten jobbar vidare med de planerade investeringarna som finns med satsningar på Björketorp och Ubbhult exempelvis, säger Yasin Abbes.

Oppositionen vill vänta med ett beslut

Det fanns ett motförslag när nämnden sammanträdde i torsdags vad gäller framtiden för Karstorps förskola.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ville vänta med att ta beslut om framtiden för Karstorp. Det hänger dels ihop med den större översynen för skolområdena i Marks kommun som är på gång och dels hänger det ihop med befolkningsutvecklingen i Björketorp och hur efterfrågan på förskoleplatser ser ut i framtiden om det blir en stor inflyttning i Horred.

Den nya detaljplanen gör det möjligt att bygga fler bostäder där.

– Då kan man ta ett helhetsgrepp vad gäller Björketorp och Karstorp, säger Elise Benjaminsson (M) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Hon kan också se andra lösningar, om det exempelvis finns intresse hos personalen att driva Karstorps förskola vidare som en intraprenad och se om det lockar fler barn till skolan. Förslaget var att förvaltningschefen skulle få i uppdrag att ta fram en utvecklingsplan för förskolan för att minska underskotten.

– Vi vill säkerställa att det finns plats även i Horred när det byggs bostäder där. Det måste också vägas in så att vi ser allting i en helhet. Vi vill tillförsäkra oss om att det finns platser och att vi gör vettiga investeringar.

Elise Benjaminsson poängterar att hon har respekt för att den kan bli väldigt sårbart när kommunen driver en såpass liten förskola som Karstorp.

– Det blir sårbart om personal är sjuk till exempel, det tar vi till oss, säger hon.

Oppositionens förslag röstades ned i nämnden.

LÄS MER:Rachel Törnell är ny chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Mark

LÄS MER:Nu ska Skene få sin efterlängtade förskola

LÄS MER:Karstorps förskola kan läggas ned tidigare