Rachel Törnell är ny chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Mark

Den förra chefen för barn- och utbildningsförvaltningen i Mark köptes ut för över 700 000 kronor efter massiv kritik och bristande förtroende från ledande politiker. Nu ska Rachel Törnell axla ansvaret.
– Jag har verkligen en upplevelse av att alla är nyfikna på att börja ett nytt kapitel, säger hon.

ANNONS
LocationMark|
|

Rachel Törnell är ny chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Marks kommun. När Mark-Posten träffar henne på sin nya arbetsplats har hon hunnit vara på plats i Kinna i drygt tre veckor, och bildat sig en uppfattning om sin nya kommun. Hon pendlar 50 minuter från hemmet i Göteborg till kontoret, något som inte utgör ett hinder för henne.

– Jag kör elbil. Det känns bra, både ekonomiskt och miljömässigt. Jag far inte illa av att köra bil och jag behöver reflektionstid.

Hon fortsätter:

– Det är inte så dumt. Det hade varit underbart att kunna cykla eller gå till jobbet, men nu när det är som det är så tycker jag det finns fördelar med det också. Man hinner tänka. Man får lite egentid.

Tidigare förvaltningschef i Markaryd

Hon var tidigare utbildningschef i Markaryd i drygt tre år. Dessförinnan 27 år i Alingsås inom kommunens grundskolor, fritidshem samt grundsärskola. I grunden är hon gymnasielärare i matematik och fysik.

Uppdraget i Markaryds kommun innebar att hon veckopendlade till Småland under drygt tre års tid. För henne var det ett sätt att prova på uppdraget som förvaltningschef.

– Det var jätteroligt och lärorikt. Jag trivdes jättebra.

På frågan om hon tar med sig något från åren där svarar hon:

– Det var bra att vara i en så liten kommun, för då behöver man göra allt. Det är ett brett uppdrag. Det var fascinerande hur lätt det var att samverka mellan de olika förvaltningarna. Man satt i grannrummet med socialförvaltningschefen och vi drack kaffe ihop varje dag.

Hon fortsätter:

– Jag är jättetacksam för de erfarenheterna innan jag började här. Jag skulle inte velat börja här (Marks kommun, red. anm.) som oerfaren. Här finns ändå ganska mycket utmaningar och då tror jag det är bra att ha den erfarenheten av rollen sedan tidigare.

Vill vända skolresultaten i Marks kommun

En av utmaningarna hon syftar på är de vikande skolresultaten för bland annat niondeklassarna i kommunen.

– Jag vet att kunskapsresultaten inte är tillfredsställande. Det är huvuduppdraget. Det finns inga quick fix till det. Det är jättekomplext arbete som tar lång tid att vända.

Hon har en bild av vad som behöver göras för att höja resultaten.

– För att komma till rätta med det i grunden så behöver man jobba med organisering av skolor och förskolor. Och jobba med rektorer, så de får ett gott stöd i sitt arbete så de kan utveckla sina skolor och förskolor på ett gott sätt.

Rektorernas roll i det hela är nyckeln, enligt henne.

– Jag ser väldigt mycket att alla vi som finns runt rektorerna ska vara som en sorts servicepersonal till dem. Vi måste ge dem förutsättningar att göra ett gott jobb.

En devis i hennes ledarskap är att alla beslut ska ligga så långt ut, så nära verksamheten som möjligt.

– Frågor som handlar om lärare och olika pedagoger, det vill jag att rektorn ska få äga. Vårt uppdrag är att skapa de förutsättningar som de behöver.

Ersätter Mari Sandell Molander

Mark-Posten har tidigare skrivit om turbulensen på barn- och utbildningsförvaltningen, där den tidigare chefen Mari Sandell Molander valde att avgå i början på januari.

– Det jag kan se utifrån den turbulens som varit här, är att man varit upptagen av de konflikter som varit. Det tar kraft och energi när det finns stridigheter. I längden blir inte det ett klimat där folk trivs och det finns framåtanda.

Rachel Törnell vill börja ett nytt kapitel och sätta sin prägel på organisationen. Hon upplever att hon fått ett positivt bemötande.

– Det är fantastiskt skönt, jag har verkligen en upplevelse av att alla är nyfikna på att börja ett nytt kapitel. Jag har fått ett jättefint gensvar från facken. Jag upplever att de inte heller är nöjda med hur det varit.

Den första tiden har bestått i att lära känna organisationen. Det har inkluderat en rundtur till flera skolor och förskolor i kommunen. Törnell lade tre dagar för att hälsa på nästan alla enheter som finns och träffa lärare och rektorer.

– Jag gillar inte att inte veta vad jag pratar om. För mig är det jätteviktigt att jag känner min verksamhet. Jag kommer lägga mycket tid på att forma min ledningsgrupp, och jag har vinnlagt mig om att presentera mig och mina tankar om ledarskap för nämnd, KSAU, rektorer och barn- och utbildningskontoret.

Ny ledningsgrupp på förvaltningen i Mark

Under året har den tillförordnade förvaltningschefen Christina Josefsson etablerat en ny organisationsförändring, vilket innebär en helt ny ledningsgrupp. Förutom förvaltningschefen består den av en verksamhetschef för elevhälsan. Två verksamhetschefer för F-9. En verksamhetschef för AME, gymnasieskolan och vuxenutbildningen, och den administrativa sidan.

Samtliga är nya i sina roller, då flera enhetschefer slutat av olika anledningar. Den enda som är kvar är Caroline Ekberg.

– Det är jag vansinnigt tacksam för, säger Rachel Törnell och fortsätter:

– Det har oroat mig. Här sitter jag med en ledningsgrupp där ingen bor i kommunen. Det gillar jag inte. Det är inte bra. Det får vi hantera, vi är fem nya och hyfsat historielösa får man erkänna. Därför blir Caroline otroligt viktig för oss. Jag tycker det är viktigt att ha koll på historien.

”Vi behöver ta vår ekonomi på allvar”

Barn- och utbildningsnämnden hade inför 2023 beräknat ett underskott på 27 miljoner kronor. Tjänstemännen har tidigare under året konstaterat att förvaltningen inte har råd med ett underskott på mer än tio miljoner kronor, för att det inte ska få större konsekvenser på verksamheten.

I tidigare artiklar hos Mark-Posten har politiker i nämnden vädjat om hjälp för att komma till rätta med budgeten.

– Det finns ingen organisering som löser varken kunskapsproblem och ekonomi. Vad har vi för arbetsmetoder och vad har vi för personer som jobbar i organisationen. Det är det viktiga. Vi behöver en organisation som bidrar till trygghet och tydlighet, säger Rachel Törnell.

Huruvida det är aktuellt att ta bort tjänster i andra delar av förvaltningen är inget som det finns beslut om, enligt henne.

– Det är ingenting som vi har tittat på överhuvudtaget än.

Samtidigt fortsätter hon:

– Med den ekonomi som vi har så kan vi inte fortsätta som vi gör. Det räcker uppenbarligen inte. Vi hade en prognos i delåret som visade på minus 23 miljoner kronor. Det talar sitt tydliga språk. Vi kan inte ha den bemanning vi har om vi ska klara ekonomin.

Rachel Törnell, förvaltningschef för barn-och utbildningsförvaltningen i Marks kommun.
Rachel Törnell, förvaltningschef för barn-och utbildningsförvaltningen i Marks kommun. Bild: Gustaf Hallin

Samtidigt är hon öppen med att läget kunde ha varit än svårare för förvaltningen.

– Då har vi ändå blivit väl tilldelade medel. Man undanhöll oss från stora besparingar. Det ska vi vara väldigt tacksamma för. Hade vi inte fått det hade vi varit i en betydligt sämre situation än idag.

Hon fortsätter:

– Vi behöver ta vår ekonomi på allvar. Det är vårt uppdrag. När vi jämför oss med andra kommuner ligger Marks kommun i paritet med riket och jämförbara kommuner gällande personalkostnader. Klarar andra kommuner sitt uppdrag med de medlen så borde väl vi göra det.

Hon hymlar dock inte med att det finns utmaningar att klara ekonomin och samtidigt höja kunskapsresultat.

– Vi måste vara realistiska och förstå att det inte finns några enkla satsningar som vi har möjlighet att göra, utan vi behöver jobba på att klara både kunskapsmålen och den budget vi har. Det är en tuff utmaning.

Rachel Törnell

Ålder: 54 år.

Bor: I Göteborg.

Familj: Maken Niclas. Tre barn.

Gör på fritiden: Jag gillar att vara ute i skog och mark. Framförallt i trädgård. Jag är väldigt naturintresserad. Vi har en liten båt och åker gärna skidor. Springer. Och vänner förstås.

Aktuell med: Nytillträdd som förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Marks kommun.

LÄS MER:Efter turbulensen– nu är nya skolchefen rekryterad

LÄS MER:Marks kommun vägrar att betala ut skolpeng till otillåten skola

LÄS MER:Kritik från oppositionen mot skolresultaten i Mark