Kyrkan i Horred lånade ut tornet för elevernas experiment

Under torsdagen fick elever i femte klass på Leteboskolan möjlighet att låna tornet till Horreds kyrka för att ägna sig åt ett exceptionellt experiment med ägg. Om de lyckas väl kan de vinna ett pris vid tekniktävlingen Rädda ägget.
– Vi ska åka till Chalmers, säger eleven Emilia Myreskog Christensen.

ANNONS

Det var uppsluppen stämning när delar av klassen samlades nedanför kyrktornet i Horred. Totalt är de 24 elever i klassen, men på torsdagseftermiddagen var det ett dussintal elever och två lärare som kunde medverka. De senaste veckorna har de ägnat åt att konstruera prototyper, planera och förbereda testet.

– Vi har delat in oss två och två, säger Juniz Kinneback.

Hon berättar att smågrupperna fick sitta ner och klura på en bra design. Uppdraget från Chalmers tekniska högskola går ut på att elever i årskurs 5 bjuds in att testa på ingenjörsyrket genom att hitta på och bygga en konstruktion som ska skydda ett rått ägg så att det kan släppas från 15 meters höjd – utan att gå sönder.

Smågrupperna i klassen presenterade sina olika förslag på design för klasskamraterna.

– Sedan fick vi rösta.

Det går att vinna i tre olika kategorier. Det kan vara bästa presentation, smartaste konstruktionen eller snyggaste lösningen.

Klasskompisen Emilia Myreskog Christensen hade lagt ner mycket energi på att få till en snygg konstruktion.

– Vi har lagt på lite ull runt ägget. Så har vi dekorerat det och det har fått ögon. Sedan har vi stoppat ner ägget i en pappkartong. Jag har hållit på med den här väldigt mycket, säger Emilia Myreskog Christensen.

Lärarna Emma Åström och Sofia Quick har hjälpt till och bland annat hört av sig till personalen i Horreds kyrka för att fråga om de fick låna kyrktornet för att testa konstruktionen.

– Vi ställer upp på det om de vill det, säger kyrkovaktmästaren Joel Skårhammar och skrattar.

15 meter från kyrktornet på Horreds kyrka

Det är ungefär 15 meter från fönstret i kyrktornet ned till marken så det stämmer ganska bra med instruktionerna från Chalmers.

– Det här är najs, säger Egon Ekhem när han får se utsikten från kyrktornet.

Under torsdagen testades de två konstruktioner som klassen valt att satsa på. Dels var det ett spökslott av kartong med en spöklik fallskärm och dels var det en badring med en annan typ av fallskärm som testades, med äggen gömda inuti.

Barnen höll andan när konstruktionerna kastades ut från fönstret och sakta seglade ner, några filmade och tog bilder.

– Alltså, det där var coolt, säger Theo Lund Berg.

Efter att de landat väntade nästa spännande moment, att öppna och kontrollera äggen.

– Båda äggen höll, säger Juniz Kinneback triumferande.

Nu väntar någon vecka med ytterligare förberedelser där konstruktionerna ska finjusteras innan resan till Göteborg om två veckor. Klassen har utsett sex elever som får följa med till Chalmers genom lottning.

LÄS MER:Fler bostäder ska byggas i Horred – ny detaljplan

LÄS MER:Plastpåsen i bag-in-boxen kan vara viktig under kris

LÄS MER:Ekelunds väveri satsar på ökad export – får draghjälp av kungen