Larmet om IT-enheten: ”Jobbat i skarp motvind”

”Den saknar allt som en fungerande och välmående organisation ska ha”, säger en person som vill vara anonym. Orden handlar om IT-enheten, och kritiken riktas mot kommunledningen med vice kommundirektör Karin Hydén i spetsen.

ANNONS
LocationMark|
|

Personal slår nu larm om arbetsmiljön på IT-enheten. Flera anställda har slutat under 2022 på den drygt 20 personer stora enheten.

– Det har varit stressade situationer, och ett hårt tryck, inte minst inom användarstöd, säger biträdande kommundirektören Karin Hydén.

”Vi är alla rörande överens om att det här inte är en sund och hälsosam arbetsplats.”

Mark-Posten har pratat med flera personer som ger en bild av arbetsmiljön, där, enligt uppgifter, vissa medarbetare funderar på att sluta. Tidigare anställda vill vara anonyma av rädsla för att bli bestraffade.

Sex tillförordnade chefer som kommit och gått

Kritik riktas mot behandling av enskilda medarbetare, men också mot brister gällande struktur och linjer i arbetet, och en stressig arbetsmiljö till följd av underbemanning.

Det är inte bara personal som har lämnat enheten, utan även chefer har kommit och gått de senaste åren. Sedan den tidigare IT-chefen Krister Näsström slutade 2021 har sex tillförordnade chefer kommit och gått.

Istället för att tillsätta en ny IT-chef på permanent basis valde kommunen att tillsätta tillförordnade chefer, som hämtades från de egna leden. De personerna ska dock inte ha ersatts på sina befintliga poster vilket skapat en högre arbetsbelastning för övriga enheten.

Vid årsskiftet anställdes dock Peter Håkansson som ny IT-chef, efter att ha varit inne som konsult sedan maj 2022.

Anonyma röster om arbetsmiljön på IT-enheten

Person 1:

”Den saknar allt som en fungerande och välmående organisation ska ha”

”Jag vet inte var jag ska springa någonstans”

Person 2:

”IT är en serviceverksamhet och man har inte kunnat kunna leverera den service som kanske en kommun bör ha.”

”Kraven har varit skyhöga men förutsättningarna och resurserna i helhet, personal, ekonomi för att kunna investera har inte funnits. De tidigare IT-cheferna har jobbat i skarp motvind.”

Person 3:

”Det är fantastisk personal som jobbar där. Det är de som blir lidande”

Person 4:

”Vi är alla rörande överens om att det här inte är en sund och hälsosam arbetsplats”

I början av 2022 släppte PWC en revisionsrapport där man såg över IT-enheten, och konstaterade flera brister.

Bland annat handlar det om att det saknas en tydlig rollfördelning, och att det saknas en ”incidenthanteringsprocess.”

Man skriver också att ”kommunstyrelsen inte har säkerställt en tillräcklig IT-säkerhet gällande reducering av risker obehörigt intrång.”

Samt:

”Kommunen saknar en formellt ansvarig person för IT-säkerheten. Det saknas även rollbeskrivningar som redogör för ansvarsområden och tillhörande befogenheter. I dagsläget finns ej heller en tydlig kravställare på IT-organisationen gällande informations- och IT-säkerhet.”

Under 2022 släppte PWC en rapport över IT-säkerheten i kommunen.
Under 2022 släppte PWC en rapport över IT-säkerheten i kommunen. Bild: Gustaf Hallin

Biträdande kommundirektören Karin Hydén känner först inte igen bilden som beskrivs av vittnesmålen, men när Mark-Posten ringer upp vid ett senare tillfälle berättar hon att hon har fått signaler skickat till sig om att det varit stressat på enheten, framför allt till följd av en hög arbetsbelastning.

– Jag vet att det finns synpunkter och funderingar naturligtvis. Det är det som framför allt närmaste chef får ta del utav. Då försöker vi agera, utveckla och göra handlingsplaner. Det är en ständig dialog med medarbetare. Det är klart att vi har förbättringsområden. Vi tittar framåt och gör utvecklingsplaner. Jag känner att vi verkligen är på gång.

Vad är det för förbättringsområden?

– Det har varit stressade situationer, och ett hårt tryck, inte minst inom användarstöd. Där vet jag att tidigare enhetschefer har arbetat med handlingsplaner och vi har även förstärkt. Nu tittar vi på fortsatt utveckling gällande organiseringen och resurserna när det gäller användarstöd och infrastrukturdelarna inom IT.

Flera personer vittnar om en problematisk situation på kommunens IT-enhet. Obs: Genrebild.
Flera personer vittnar om en problematisk situation på kommunens IT-enhet. Obs: Genrebild. Bild: Gustaf Hallin

Enligt henne håller nuvarande IT-chef Peter Håkansson på med ett arbete för att förstärka organisationen.

– Det är ett utvecklingsarbete utifrån ökade behov och efterfrågan på stöd från hela vår kommunala organisation.

Hydén hoppas att handlingsplanen ska vara klar i närtid.

– Vi har inte satt någon deadline på det, men det är inom en månad i alla fall. Inget långdraget arbete. Peter sitter i dialog med sina teamledare och tillsammans med dem diskuterar fram förslag och behov.

Karin Hydén, biträdande kommundirektör i Marks kommun.
Karin Hydén, biträdande kommundirektör i Marks kommun.

På frågan om PWC-rapportens resultat svarar hon:

– Det är klart att vi har ett arbete att göra när det gäller det och här har vi redan innan rapporten kom börjat med en handlingsplan. Det har varit uppe i politiken, det är kommunstyrelsen som svarar valda revisorer. Jag tycker att vi har varit väldigt ödmjuka i att vi delar deras bild.

Om varför det inte anlitats en permanent IT-chef tidigare på enheten säger hon:

– När ordinarie chef slutade funderade vi på hur vi skulle gå vidare. Vi började titta på uppdrag, det gäller hela kommunstyrelsens förvaltning. I avvaktan på ordinarie kommundirektör och behovet av hela vår organisation tillsattes inga ordinarie chefer. Det gällde kommunikation och näringsliv också, säger hon och fortsätter:

– Det har varit bedömningar som gjorts i samråd med IT-chef som har ansvar för budget och dialog runt detta.

Om personalomsättningen säger hon:

– I samband med personalomsättning blir alltid extra tryck på verksamheten. Det blir viss tid med vakans, och sen för nya tar det också ett tag innan man kommer in i det. Det blir definitivt extra påfrestningar, säger hon och fortsätter:

– Sen har vi en tredje fråga hur vi ska finansiera verksamheten. Det blir högre tryck, kommunen växer, efterfrågan och digitaliseringen ökar och då måste vi följa med.

Tipsa Mark-Posten

Har du tips om IT-enheten?

Mejla oss på: redaktionen@markposten.se

Det går också bra att ringa oss: 0320-450504

LÄS MER:Förvaltningschefen i Mark slutar – efter massiva kritiken

LÄS MER:Facket om förvaltningschef: ”Måste hända något drastiskt”