Många stod upp för folkbildning på Mor Kerstins torg i Kinna

Över hela Sjuhärad manifesterades det under onsdagskvällen mot neddragningar för studieförbund och folkhögskolor. En ansenlig skara protesterade mot regeringens budget på Mor Kerstins torg i Kinna.
– Det är verkligen urdåligt detta, säger Karin Jageby som deltog i manifestationen.

ANNONS
LocationKinna|
|

Det biter rejält i kinderna och mörkret har sedan länge lagt sig över Mor Kerstins torg i Kinna. En första försmak av vintern känns det som men ändå har en folkhop samlats här. Karin Jageby, kommunpolitiker i Vänsterpartiet, är en av dem.

– Vår regering i Sverige ska montera ner hela kultur- och bildningslivet. Jag tycker verkligen att det är urdåligt detta, när de skär ner på bidragen, säger hon.

Enligt regeringens budgetförslag för 2024 ska anslaget till studieförbunden minskas med 250 miljoner. Under två år till ska de minskas ytterligare för att 2026 ligga på 1,3 miljarder jämfört med dagens 1,8 miljarder.

– Jag är här för att värna om bildningsförbunden. Det är oerhört viktigt för så många människor att kunna samlas runt ett intresse, träffa andra människor och lära sig nya saker, säger Karin Jageby.

Manifestationer över hela Sjuhärad

Initiativet kommer från studieförbunden i Sjuhärad och motsvarande manifestationer hålls i flera orter i bygden. Efter att körgruppen Carpe Vocalis framfört ett par låtar kliver kommunstyrelsens ordförande Ulf Dahlberg (S) upp i talarstolen som utgörs av en av de enorma stolar som smyckar Mor Kerstins Torg.

Ulf Dahlberg är folkhögskollärare själv och påminner om den satsning han och övriga styrande partier fått igenom; att ersätta studieförbundens minskade anslag med kommunala stålar. Detta till hurrarop från publiken.

”Viktigt inför beslut om kärnkraft och eurosamarbetet”

Ann Iberius-Orrvik är moderat fritidspolitiker och ordförande för Funktionsrätt Mark, en paraplyorganisation för flera föreningar, och hon betonar vilken betydelse studieförbunden har för de funktionshindrade hon företräder.

– Tillsammans är vi närmare 700 medlemmar som är beroende av studieförbunden. Respektive förening har behov av möteslokal och hjälp med marknadsföring vilket de kan få av studieförbunden, säger Iberius-Orrvik från talarstolen.

Långt bak i församlingen står Kicki Player Pellby.

– Jag kan se att folkbildningen har och har haft en stor betydelse när man ska fatta viktiga beslut, som när vi har haft folkomröstningar om kärnkraft och eurosamarbetet. För att folk ska få kunskap för att kunna fatta beslut om hur man ska ställa sig i frågor, säger hon.

Har studieförbunden betytt mycket för dig?

– Oh ja, dels har jag arbetat i ABF och jag har sedan jag var tonåring deltagit i olika studiecirklar och andra verksamheter. Det har fyllt en viktig och stor funktion i mitt liv, säger Kicki Player Pellby.

LÄS MER:Kommunen ersätter studieförbunden när bidragen fallit

LÄS MER:Okänd Kinnabo har vunnit en miljon på Andra chansen

LÄS MER:Medicinskt ansvarig sjuksköterska: “Antal covidpositiva har ökat”