Mark-Postens första chefredaktör Magnus Ringman: ”Journalistik är väldigt, väldigt roligt”

Mark-Postens första chefredaktör Magnus Ringman lämnar mediekoncernen Stampen. Hans efterträdare på posten ringde upp för att prata om Mark-Posten och om framtiden för journalistiken.

ANNONS
|

Magnus Ringman är, sin vana trogen, i farten när Mark-Posten får tag i sin förra chefredaktör. Inte bara förra – utan sin allra första. Ringman var under sjösättningen inte bara redaktionell utvecklingschef inom Stampen utan även den som i höstas lanserade Markbornas allra första dagstidning.

– Det var väldigt roligt. Det var kul att rekrytera medarbetare och lägga ut den journalistiska linjen. Det har inte hänt sedan 1800-talet att man startat dagstidningar i Sverige. Det är med stor glädje jag minns hela den processen.

För tidningens nuvarande chefredaktör berättar han om varför just Marks kommun valdes ut av Stampen som ett täckningsområde att satsa på.

– Därför att det inte fanns någon daglig digital dagstidning i Mark sedan tidigare. Det fanns en lucka att fylla. Nu finns det daglig leverans av nyheter i Mark. Det behövs av demokratiska perspektiv, det behövs journalister som rotar i arkiv, som kollar upp tips, som kollar vad kommunen håller på med. Den journalistiska granskningen är fundamentet i en demokrati. Det saknades i många stycken i Mark, och det finns nu.

Vad kommer du bära med dig från tiden i Mark?

– Att journalistik är väldigt, väldigt roligt. Att se att man faktiskt kan påverka i ett samhälle, det kommer jag bära med mig.

Hur ser du på framtiden för journalistiken? Vilka är utmaningarna?

– Utmaningen är att få människor att betala för att prenumerera även digitalt. Det är de små redaktionerna som har framtiden för sig, de riktigt lokala enheterna som inte har några jätteredaktioner och som granskar ett begränsat område. Det är framtiden eftersom det inte finns någon annan som levererar den journalistiken. Det gör den unik och därför tror jag att läsare kommer vara beredda att betala för det.

Magnus Ringman passar även på att skicka en avskedshälsning till sin forna redaktion, och i förlängningen även till tidningens läsare.

– Det är en väldigt duktig redaktion i Mark. Jag är väldigt glad över att ha varit med och plockat ihop det gänget. Det känns väldigt hoppfullt inför framtiden.

Mark-Posten har ju sin egen redaktionshund i hunden Smilla. Är det något som fler redaktioner borde ha?

– Alla redaktioner bör ha hundar. Det är ett problem med allergi, men jag tycker att det tillför trevnad.

Kanske också lite gräv?

– Absolut, säger Magnus Ringman och skrattar medan han far vidare mot sitt älskade Skåne.

LÄS MER:Kinna kyrka kan bli församlingshem

LÄS MER:Skeneföretaget Malwa skördar guld med sin skogsskördare

LÄS MER:Kaskad måste rekrytera för att kunna hålla mer öppet