Markbor hade hedersuppdrag under Göteborgsparad

För ett par veckor sedan avslutades Göteborgs 400-årsjubileum med pompa och ståt. Föreningen Riksänkedrottningens livregemente medverkade till häst och till fots under kalasets finalhelg med hästar och tidstypiska uniformer.
– Jag la säkert ner 70 timmar på att göra min uniform, berättar Emilia Hillman, en av medlemmarna.

ANNONS
|

Ett par veckor har gått sedan föreningen var med om att fira Göteborgs 400-årsjubileum. I fredags möttes några av dem igen på ett café i Kinna. Deras uniformer och vapen väckte stort uppseende. Det hör ju inte till vanligheten att se hästar och ryttare klädda i 1600-tals uniformer med vapen inne i Marks kommun. En liten flicka och en äldre dam tittar med stora ögon på Karin Andersson och Anette Hovbrender, från Örby, där sitter stadigt i sadeln på varsin häst.

– Alla människor vet inte alltid hur de ska handskas med hästar. När vi deltagit i evenemang, var det föräldrar som körde sina barnvagnar väldigt nära våra hästar. Vi har tränat dem och försökt vänja dem vid det mesta. Men man måste ända vara försiktig, berättar Karin Andersson.

Eike Fokkens seglar galant förbi i en mundering, som skulle ha gjort Alexandre Dumas musketör D'Artagnan avundsjuk. Hon bär med elegans sin musketörshatt med breda brätten och en vit fjäder och en lång brun läderkappa och långa läderstövlar som nästan når upp till knäna.

Eike Fokkens väcker stor uppmärksamhet när hon beställer fika.
Eike Fokkens väcker stor uppmärksamhet när hon beställer fika. Bild: Urban Hamid

Föreningen Riksänkedrottningens livregemente till häst och till fots med 22 medlemmar tar sitt historiska intresse på stort allvar. Många av dem syr och tillverkar sina kläder själva, efter grundlig forskning, för att allt ska vara så historiskt korrekt som möjligt. De har dessutom en hel vapenarsenal som består av allt från värjor och sablar till skjutvapen som laddas med svartkrut för att få de rätta effekterna när de avfyrar sina kanoner, flintlåspistoler och musköter. Föreningen deltar i uppvisningar på diverse events och visar upp sina praktfulla uniformer och hästar och återskapar historiska bataljer och händelser. Det är inte bara ridkunniga som är med i föreningen.

Esa Pihkala från Öxnevalla är smed och tillverkar mycket av gruppens brynjor och harnesk. Han är inte ridkunnig utan tillhör fotfolket:

– Jag samlade egentligen på Svartkrutsvapen och tycker det är roligt. Så halkade jag in på den karolinska svängen. Sen 2016 har vi varit ute på olika evenemang i Finland och överallt.

– Det var så roligt som Göteborgare att vara med i paraden och rida i Göteborg. Jag är född och uppvuxen där. Det var en härlig känsla dessutom att se alla glada människor som tittade på, berättar Karin Andersson.

De historiskt kunniga och intresserade medlemmarna försöker åskådliggöra hur krig utkämpades mellan 1000-talet och fram till 1700-talet. I väntan på nästa evenemang har de fullt upp med att träna sina hästar och tillverka nya persedlar.

LÄS MER:Fler böcker och nya lånekort när biblioteken slås ihop

LÄS MER:Dömd fritidsledare jobbar på friskola – kritik mot rektorn

LÄS MER:Efter kritiken – nu planerar Montessoriskolan för nedläggning