Markpolitiker reagerar efter artikel om HBTQI-frågor

Bedrövligt. Oacceptabelt. Så reagerar några politiker i Marks kommun när de får höra om rädslan som finns hos ungdomar inom det lokala HBTQI-samhället.

ANNONS
LocationMark|
|

Under tisdagen publicerade Mark-Posten en artikel om en mötesplats för HBTQI-personer i kommunen. I tidningens rapportering framkom att de medverkande ville vara anonyma, med hänvisning till en upplevd otrygghet att vara öppen med vem man är.

Platsen för mötesplatsen är också hemligstämplad av säkerhetsskäl.

Det moderata oppositionsrådet Tomas Ekberg (M) reagerar på uppgifterna.

– Jag blir oerhört bestört att man inte vågar framträda med namn. Det känns inte som vi kommit så långt.

Enligt honom ska respekten för personers åsikter och sexuella läggning genomsyra allt arbete inom partiet.

– Vi har diskussioner i partiet, och en genomgående åsikt är att vi håller friheten att vara den du är oerhört högt. Vi bedömer personer, inte vem de tycker om.

”Mänsklig rättighet”

Tomas Ekberg menar att HBTQI-personers trygghet är en icke-fråga, på så sätt att det borde vara en självklarhet att kunna vara den man är, öppet.

– Det är en mänsklig rättighet och frihet att personer ska få vara som de är. Den är din och ingen annans. Det är ingen fråga överhuvudtaget.

På frågan om det finns något politiken kan göra för att öka tryggheten för HBTQI-personer säger han:

– Det finns alltid något politiken kan göra. Politiken kan öppet deklarera en åsikt som andra kan ta efter.

Det krävs även praktisk handling, menar moderaten.

– Det är något vi behöver ta tag i. Det är riktigt tragiskt.

Tomas Ekberg, (M), kommunalråd, oppositionsråd
Tomas Ekberg, (M), kommunalråd, oppositionsråd Bild: Boel Ferm

Martin Andersson är ordförande för Kristdemokraterna i Mark. Han tycker det är beklagligt att HBTQI-personer inte vågar gå ut med namn och bild. Enligt honom står KD bakom HBTQI-frågorna.

– Jag har absolut inga problem med det. Inte partiet heller. Det är klart att det kan finnas enskilda personer som tycker annorlunda, men partiet står upp för det, säger han och fortsätter:

– Om en kvinna tycker om en kvinna och en man tycker om en man, vad är problemet? Det är beklagligt att det ska vara så 2023, det gör ont när man läser det.

För några år sedan rapporterades det om ett homosexuellt par som förföljdes i Kinna. I samband med medierapporteringen öppnade kommunen upp för en HBTQI-certifiering. En HBTQI-certifiering innebär att kommunens medarbetare genomgår en utbildning i de berörda frågorna.

En certifiering ska leda till en ökad kunskap om HBTQI, normer och HBTQI-personers livsvillkor samt ha förhållningssätt för ett inkluderande bemötande.

Vill se mer civilkurage

Martin Andersson menar dock att det finns mer direkta sätt för att komma till rätta med HBTQI-personers rädsla för att vara öppna med sin sexuella identitet. Det handlar om att civilsamhället måste agera, enligt honom. Att man lyfter upp ämnet till ytan.

– Det viktigaste är att det är ett dagligt jobb. Det hjälper inte hur man skriver. Det viktigaste är att man jobbar hela tiden med det, säger han och lägger till:

– Att man hela tiden tar en diskussion, det är det som är viktigt. Vuxensamhället och civilsamhället. Det är inte bara politiken. Det hjälper inte om politiken gör något om inte du och jag gör något också.

Han menar att civilkuraget har försvunnit till viss del, något han vill förändra.

– Att någon påpekar när man inte uppför sig på ett vettigt sätt. I dag börjar folk bli rädda för det. Vi måste ha tillbaka det.

Martin Andersson (KD), lokalföreningens ordförande.
Martin Andersson (KD), lokalföreningens ordförande. Bild: Arvid Adrell

Maria Aronsson Dahl är ordförande för Liberalerna i Mark. Rent historiskt har Liberalerna alltid vurmat för HBTQI-frågorna, menar hon.

– Det är viktiga frågor. Grundinställningen är att man inte ska vara rädd att visa vem man är i det samhälle man bor i.

Hon lyfter fram att flera av partikollegorna brukar delta i Mark Pride, som arrangeras varje år.

– Jag vet att några av våra representanter brukar även åka till andra kommuner och delta i firanden där.

Precis som politiken måste även civilsamhället engagera sig, menar hon. Hon lyfter fram föreningslivet som ett exempel.

– Där har idrottsföreningarna en viktig roll att fylla, att visa att det okej att vara den man är oavsett vilken förening eller idrott det handlar om.

Utsätts för kommentarer och påhopp i skolan

En del som lyftes fram under Mark-Postens besök på mötesplatsen var att en del ungdomar utsätts för kommentarer och påhopp i skolmiljön. Något som inte är okej, enligt Maria Aronsson Dahl (L).

– Där vill jag påtala att skolan är ungdomarnas arbetsmiljö, och det är en självklarhet att det inte ska vara ett problem.

Hon menar att rektorer och lärare har ett ansvar för att eleverna ska känna sig trygga i skolmiljön. Det ska finnas en likabehandlingsplan, säger hon.

– Man hade hoppats att vi kunnat komma längre, att ungdomar inte var rädda för att gå till skolan.

Liberalen menar att hon känner igen otryggheten.

– Det är inte acceptabelt att medborgare inte kan uppleva sig trygg utifrån sin sexuella läggning. Där har vi ett ansvar, att starta samtalet.

Maria Aronsson Dahl (L)
Maria Aronsson Dahl (L) Bild: Liberalerna Mark

Håkan Andersson är ordförande för Socialdemokraterna i Mark.

Vad ser du att kommunen skulle kunna göra för att människor ska kunna känna sig trygga med sin sexuella läggning?

– Vi som kommun måste ju alltid stå upp för alla människors lika värde, i ord och handling. I handling genom att se till att vi har mötesplatser och föreningsstöd som möjliggör att människor kan träffas och mötas.

Håkan Andersson nämner att han själv debatterat i kommunfullmäktige för att kommunen ska visa sin solidaritet genom att hissa Prideflaggan.

– Den breda majoriteten i fullmäktige står upp för det.

Hårdare klimat för HBTQI-personer

Han reagerar starkt när Mark-Posten beskriver hur personerna i artikeln upplever det.

– Det du beskriver låter väldigt oroväckande. Det är tråkigt att höra att det är så här i Mark.

Han menar att det är ett hårdare klimat för HBTQI-personer.

– Tyvärr så är det ett hårdare klimat. Sådana attityder borde ligga på historiens skräpgård. Möter man ungdomar så känns det ändå som att det är liberala vindar som blåser.

– Vi vill göra allt för att alla ska kunna känna sig trygga med sin sexuella läggning.

Håkan Andersson (S) nämner att kyrkan har arrangerat regnbågsmässor och att det arrangeras Prideveckor på gymnasiet. Socialdemokraterna brukar delta i Pridemanifestationerna.

– Vi är med varje år och har inte stött på hat och hot i samband med detta.

– Det betyder att vi måste fortsätta med det arbetet även fortsättningsvis och det planerar vi att göra.

Arthur Thiry är ordförande för Vänsterpartiet i Mark och även ledamot i barn och utbildningsnämnden. Han har en bakgrund som lärare.

Han har själv varit aktiv länge inom HBTQ-rörelsen bland annat genom att lyfta upp de frågorna inom partiet och inom föreningen EKHO – kristna HBTQ-personer. Han ser inte att frågan om HBTQ-certifiering för kommunen är den fråga som är viktigast att genomföra.

– Jag upplever att på vårt initiativ så gjorde man en HBTQ-utbildning för alla anställda i Marks kommun. Det är något som man måste lyfta i skolorna och det gör man, säger han och fortsätter:

– Givetvis arbetar man med det här på alla högstadieskolor. Barn ska vara trygga och känna sig säkra. Det är inte säkert att vi lyckas men vi försöker så gott det går, certifiering eller inte.

Han hoppas att samhället rör sig i en riktning där det är mer accepterat att vara den man är, utan att vara orolig för sin säkerhet.

– Vi arbetar mot alla former av diskriminering och diskriminering av sexuell läggning är en av dem, säger Arthur Thiry (V).

Arthur Thiry (V).
Arthur Thiry (V). Bild: Carl Schöndell

LÄS MER:Så är det att vara HBTQI i Marks kommun

LÄS MER:I Mark vågar inte alla vara sig själva

LÄS MER:Fritslarektorn ser fler kränkningar i förskoleklass