Marks gymnasium vill värva till yrkesprogrammen

Arbetsmarknaden ser ljus ut för bland annat elektriker, maskinoperatörer och svetsare. De senaste veckorna har yrkesprogrammen vid Marks gymnasium varit ute på turné för att värva studenter.
– Nu börjar vi få upp sökandet och då vill vi bibehålla det och intressera elever för industriprogrammet, säger Andreas Johansson lärare på industriprogrammet.

ANNONS
|

Representanter för de olika yrkesprogrammen har de senaste veckorna besökt flera grundskolor i kommunen, bland annat Lyckeskolan, Fritslaskolan och Sätilaskolan.

Under tisdagen hade de placerat ut stationer utanför Ängskolan där grundskoleelever fick testa på att snickra, svetsa och studera hur en solpanel fungerar. Tre gymnasielever fanns på plats som instruktörer och för att svara på frågor.

Alma Larsson som läser andra året på bygg- och anläggningsprogrammet hoppas få jobb som snickare efter studenten. Hon känner att hon har valt rätt inriktning.

– Jag tyckte det lät roligt. Jag var inte hundra på vad jag jag ville bli i framtiden men jag tänkte att om jag väljer något jag tycker är roligt så blir det rätt. Jag vill helst jobba på ett mindre företag där det varierar från dag till dag vad man får göra, säger Alma Larsson, 17 år.

Hoppas på bättre läge för byggbranschen

Hon vet att det historiskt sett har varit stor efterfrågan på arbetskraft inom byggbranschen, även om det är lågkonjunktur just nu.

– Jag hoppas att det blir bättre när jag börjar jobba.

Klasskompisen Samuel Carlsson känner att han har hamnat på rätt utbildning, han har alltid varit intresserad av att bygga saker.

– Jag vet många som har fått jobb efter gymnasiet, säger Samuel Carlsson.

Högstadieeleverna Adam Krueziu och Samir Nosadi, båda 15 år, var några av dem som ville testa de olika stationerna. De kopplade ihop en solcellspanel med glödlampor och prövade på att svetsa och snickra.

Adam Krueziu planerar att utbilda sig så att han kan arbeta med VVS.

– Det är för att jag har jobbat hos mina kusiner. Jag gillade det och jag tror man får bra betalt, säger han och skrattar.

Samir Nosadi planerar att söka till ekonomiprogrammet.

– Jag siktar på att bli mäklare. Jag tänker på min framtida familj och vill vara ett steg före. Man måste inte alltid gå på intresse, man måste tänka på sin framtid också och de runtomkring, säger Samir Nosadi.

Läraren Andreas Johansson säger att intresset har sett bra ut, flera elever har stannat till och velat testa. Det är viktigt att vara ute och visa sig och berätta om att det finns goda utsikter att få jobb med en utbildning inom bygg- och anläggning, industriteknik eller el och energi.

– Det är inte så många som vet vad en CNC-tekniker eller en svetsare gör. Marknaden behöver mer folk och det märker vi som lärare, säger Andreas Johansson.

Gymnasiet har täta kontakter med företag eftersom de ordnar med praktik- och lärlingsplatser.

Industriföretag har svårt att rekrytera

Lärarkollegan Börje Berntsson vid el- och energiprogrammet känner till att det kommer att finnas efterfrågan på elektriker i takt med att intresset ökar för solceller och batterilagring. De närmaste åren ska många gamla lysrörsarmaturer bytas ut och då behövs det också elektriker.

– Vi vill få elever lite mer medvetna, säger Börje Berntsson.

En annan av lärarna, Jan Gelin som är lärare vid el- och energiprogrammet, känner till att flera av företagen som är med i skolans programråd har svårt att rekrytera personal. Därför är både företagen och Marks gymnasium angelägna av att öka medvetenheten om vad yrkena innebär.

Därför planerar han och kollegorna för att samarbeta ännu mer med grundskolorna i framtiden.

Yrken med goda framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen har tagit fram yrkesprognoser för ett antal olika tekniskt inriktade yrken, uppdelat på regioner.

Installations- och serviceelektriker ligger i topp när det gäller elektriker, där finns det ”Mycket stora möjligheter till arbete” år 2026. I Boråsregionen är dock efterfrågan något mindre än i övriga landet.

Målare sticker ut i Boråsområdet, där är efterfrågan större än i övriga Sverige.

Generellt är det stora möjligheter till arbete för elektriker, inklusive ljus- ljud och bildtekniker, industrielektriker, elektronikreparatörer och kommunikationselektriker, distributionselektriker.

Under rubriken bygg- och anläggning är det störst efterfrågan på VVS-montörer, både under 2023 och fram till 2026.

För följande yrken är prognosen att det ska finnas ”Mycket stora möjligheter till arbete” år 2026: betongarbetare, byggnads- och ventilationsplåtslagare, golvläggare, kyl - och värmepumpstekniker, maskinoperatörer inom tillverkning, murare och plattsättare, målare, svetsare och gasskärare, takmontörer, träarbetare och snickare.

LÄS MER:UF-elever vid Marks gymnasium vill hjälpa hushåll att tjäna på elförsäljning

LÄS MER:RIG Mark möttes av rasistiska ramsor från läktaren i Malmö

LÄS MER:Så här laddar Saga Ludvigsson inför första fredagsfinalen i Idol