Norrsken över Mark

Under natten till onsdagen hade tursamma Markbor ynnesten att få se norrsken på himlen.
– Det är en jättebra period för att se norrsken, säger Urban Brändström, forskare på institutet för rymdfysik.

ANNONS
|

Under tisdagskvällen lades flera bilder från Markområdet upp på Facebook.

Norrskensforskaren Urban Brändströms besked lär dock göra en och en annan besviken. I alla fall om man hoppades på att det gröna ljuset kom från utomjordisk aktivitet. Det lär nog bara ha varit vanligt norrsken.

– Det har ju varit en magnetiskt storm inatt, så det är mycket möjligt, säger han.

Magnetisk storm innebär förenklat att laddade partiklar från solen träffar jordens magnetfält. Detta fält dras ut på natten, vilket gör att solpartiklarna dras mot polerna. När de på vägen dit oundvikligen krockar med annan materia, som en syreatom exempelvis, bildas ljuslinjer. Då blir spektaklet tillgängligt för det mänskliga ögat.

"Fjärilar i magen”

En som såg nattens partikelkrock över Brättingstorp var Hanna Sandeberg.

”Man fylls av fjärilar i magen och känner hur lyckan sprider sig i kroppen varje gång när norrskenet kommer”, skriver hon till Mark-Posten på Facebook.

Hon var igång med att baka på tisdagskvällen när appen Aurora i mobilen plingade till. Hon gick genast ut, men molnen dolde norrskenet och hon såg ingenting.

”Men jag inte gav upp. Till slut sprack det igenom molnen. Sen var det bara och njuta av ögonblicket och försöka fånga allt.

Norrskenssäsong

Att norrskenet kunde ses över så långt söderut som i Mark under tisdagen berodde troligen på att flera av förutsättningarna för att ljusfenomenet ska vara synligt fanns på plats, menar Urban Brändström.

– Dels har det varit en klar himmel och dels har störningen i magnetfältet varit tillräckligt stor för att ovalen ska komma tillräckligt långt söderut.

September, hävdar forskaren, är de facto en perfekt månad för att ge sig ut på norrskensjakt.

– Det är ju en väldigt bra period att titta på norrsken. Vid höst och vårdagjämning är det statistiskt sett lite vanligare med norrsken än andra tider på året. Dessutom ligger ingen snö och det har inte blivit så kallt ännu.

En viktig sak att tänka på när man är ute och fotar ljuset är att inte titta ner för mycket i mobilen.

– Det tar ju tid för ögat att vänja sig vid mörkret. Tittar man in i en kraftig ljuskälla kan det vara svårt att se norrskenet till fullo.

LÄS MER:Julia fångade norrskenet på bild i Kinna – då kan du se det igen