Nu tar kockeleverna examen - flera har redan fått jobb

Eleverna har med sig egna maträtter till buffébordet inför sin examensfest på Kunskapens hus i Skene. Det är tabbouleh, Janssons frestelse, skaldjur och couscous bland annat.
– Jag gillar att laga mat. Jag älskar mat, säger Safaa Habchane och skrattar.

ANNONS
|

Hon har bott i Sverige i fem år. Först läste Safaa Habchane måltid- och service där eleverna varvar teori, praktik och svenskaundervisning. Efter samråd med lärarna bytte hon till kockutbildningen, som är på tre terminer, och det är den utbildningen hon tar examen från nu.

Hon är en av dem som har fått jobb direkt efter utbildningen.

– Jag ska jobba på Blommigt och prickigt. Jag var där som praktikant först. Jag trivs där, berättar Safaa Habchane.

Där kommer hon, bland annat, att arbeta som kallskänka, göra smörgåsar och smörgåstårtor på morgonen och sedan tillaga lunch.

– Det är jätteroligt.

Det var under tisdagen som vuxenutbildningen i Mark hade avslutning för tre elever på kockutbildningen och tre elever på kombiutbildningen måltid- och service där eleverna läser grundläggande svenska, eller SFI, samtidigt som de går en yrkesutbildning.

Yrkesläraren Ulrica Bark gläds med sina elever.

– Det är ett roligt jobb jag har tycker jag, med fantastiska människor från olika nationaliteter, säger Ulrica Bark.

Bra utsikter på arbetsmarknaden

Vuxenutbildningarna försöker rikta in sig på yrken där det är stor efterfrågan på arbetskraft så att eleverna snabbt kan komma ut på arbetsmarknaden.

Förutom kockutbildningen och den nystartade måltid-och serviceutbildningen finns det utbildningar till barnskötare, lokalvårdare och undersköterska.

– De kan varva med teori hos mig och praktik ute på arbetsplatserna, säger Ulrica Bark.

Eleven Rajae Bouchemlal, som har läst kockutbildningen, säger att under en vanlig skolvecka har de tre dagar teori och två dagar praktik.

– Det är jättebra, jag har lärt mig att laga mat och mer svenska. Jag tycker om att laga mat och att prova nya smaker, säger Rajae Bouchemlal.

Hon har lagat en marockansk maträtt till examensfesten. Eftersom hon gärna vill arbeta i skolkök har hon sökt jobb i flera skolor i kommunen.

Klasskompisen Afaf Albiri på måltid- och serviceutbildningen har gjort tabbouleh.

– Jag gillar att laga olika sorters mat, italiensk och spansk till exempel, säger Afaf Albiri.

Hon kommer att arbeta i köket på Strömskolan i Kinna, och även vikariera i restaurangen på Rydals herrgård efter examen.

LÄS MER:Här får vuxna lära sig att cykla – tack vare eldsjälar i Skene

LÄS MER:Bjällerklang i hela kommunen – här är alla julmarknader i Mark

LÄS MER:Marks gymnasium vill värva till yrkesprogrammen