Nya hyror klara för Marks Bostad

Efter segdragna förhandlingar med Hyresgästföreningen är nu de kommunala hyrorna klara i Mark. Det blir en höjning med 4 procent från och med 1 januari.

ANNONS
|

I mitten av januari strandade hyresförhandlingarna mellan kommunala bostadsbolaget Marks bostads AB och Hyresgästföreningen. Men nu, två månader senare meddelar MBAB att de nya hyrorna är klara.

Höjningen blir 4 procent och kommer fördelas i kronor per kvadratmeter. Och tas ut retroaktivt från och med 1 januari. "Den retroaktiva delen fördelas på perioden maj-november”, skriver Marks bostads AB i ett pressmeddelande.

– Det var en ovanligt lång förhandling i år. Nu har vi kommit överens om en nivå, vi har en snitthöjning med 4 procent, säger Svante Dahlquist vd för Marks bostads AB.

Det var Sveriges Radio P4 Sjuhärad som först kunde rapportera om att förhandlingen för MBAB var avslutad.

En anledning till att förhandlingarna tagit ovanligt lång tid var att parterna skulle tillämpa en ny förhandlingsmodell. Den modellen ska nu utredas på nytt av en nationell kommitté för att den ska kunna användas kommande år.

– Det fanns en ambition att vi skulle arbeta efter en gemensam modell. Den modellen kanske inte var mogen att börja användas i år. Vi hade olika syn på hur den skulle tolkas. Sedan är det kostnadsökningar som är extremt höga, säger Svante Dahlquist.

Retroaktivt - men ingen klumpsumma

Det har påverkat utgångspunkten för MBAB:s del, företaget har under förhandlingarna gått med på en något lägre nivå på hyreshöjningarna.

– Vi har full respekt för att det är mycket pengar i hyreshöjning som vi pratar om. Sedan har vi en kostnadsmassa som vi måste hantera.

Höjningen med 4,0 procent gäller från 1 januari men hyresgästerna kommer inte att behöva betala en stor klumpsumma i retroaktiv hyreshöjning. Istället kommer höjningen för årets första månader att fördelas mellan maj och november.

– Jag hoppas att det ska vara hanterbart för båda parter. Jag har full respekt för att det är en höjning som är högre än vad vi haft de senaste åren.

För de 44 hyreslägenheter med kallhyra har man kommit fram till en höjning på 3,25 procent. Hyreshöjningen kommer synas på hyresavin i maj.

Thomas Grinderslev är förhandlingsledare på Hyresgästföreningen och han konstaterar i ett pressmeddelande att för-handlingarna varit de tuffaste på väldigt länge.

"Ett år som det här är det svårt att vara nöjd med ett resultat som innebär ytterligare utgifter för hyresgästerna. Det är många som redan kämpar för att klara ekonomin. Men genom förhandlingen har vi sparat 5,3 miljoner kronor åt hushållen om man jämför med Marks Bostads krav för 2023” skriver han.

Enligt Hyresgästföreningen så innebär uppgörelsen en höjning på 214 kronor för en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter där värmen ingår i hyran, det kan jämföras med det ursprungliga kravet på 337 kronor. I och med att höjningen för årets första fyra månader (856 kr) fördelas över sju månader blir höjningen i maj till november 336 kronor (214 kr + 122 kr) för att sedan vara 214 kronor från och med december.

LÄS MER:Tusentals hyresgäster kan få höjning i efterskott

LÄS MER:Bostadsbolaget hoppas på en lösning på konflikten

LÄS MER:Fortsatt oviss hyreshöjning för Mark bostads hyresgäster