Thomas Grinderslev har förhandlat för Hyresgästföreningens medlemmar med Marks bostads AB.
Thomas Grinderslev har förhandlat för Hyresgästföreningens medlemmar med Marks bostads AB. Bild: Nils-Olof Larsson

Tusentals hyresgäster kan få höjning i efterskott

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Marks bostads AB har avbrutits och nu kan det dröja månader innan den nya hyran är klar.

ANNONS

– Det är väldigt olyckligt. Det är en olycklig situation att vi inte har kommit överens lokalt vilket vi annars brukar göra, säger Thomas Grinderslev förhandlare vid Hyresgästföreningen.

Han säger att Marks bostads AB, MBAB, lagt ett bud på att hyrorna ska höjas med 6,3 procent i år. Hyresgästföreningens sista bud innan strandningen var 2,7 procent.

– Marks bostäder har valt att stranda förhandlingen.

Marks bostäder AB äger cirka 90 procent av hyresfastigheterna i kommunen.
Marks bostäder AB äger cirka 90 procent av hyresfastigheterna i kommunen. Bild: Boel Ferm

Enligt Thomas Grinderslev har HGF justerat sitt förslag flera gånger under de en och en halv månader som förhandlingen har pågått men MBAB har stått fast vid sitt utgångsbud.

– Vi förstår att läget i omvärlden har gjort att kostnaderna har ökat, säger Thomas Grinderslev.

Han säger att även om kostnaderna för fastighetsägarna har ökat så gäller det också för hyresgästerna och att många av HGF:s medlemmar har en ansträngd ekonomi som gör att de får svårt att klara en stor hyreshöjning.

Medlare tar över

Konsekvensen av att förhandlingarna har strandat blir att Hyresmarknadskommittèn, som medlar mellan parterna, kommer med ett medlingsbud men processen med att ta fram ett nytt hyresförslag kan ta flera månader.

HGF får lov att ta ställning till det förslaget men beroende på hur förslaget till ny hyra ser ut så riskerar hyresgästerna att få betala hyreshöjningen retroaktivt.

– Nu kommer det i princip att vara utanför de lokala parternas kontroll och det sätter hyresgästerna i en osäker situation.

MBAB dominerar hyresmarknaden i kommunen. Det handlar om 3313 hushåll och omkring 90 procent av beståndet av hyresrätter.

Mark-Posten söker MBAB för en kommentar.

LÄS MER:Här vill kommunen bygga nya äldreboendet

LÄS MER:Här är Marks billigaste hus i december

LÄS MER:Nu är bygglovet klart för 81 nya hyreslägenheter