Överviktig minigris blev blind av fettvalkar – kvinna döms

Minigrisen var så överviktig och hade så förvuxna klövar att den inte kunde resa sig.
Efter över tre år av larmande om övervikt tvingades länsstyrelsen ta beslut om att avliva grisen. Nu döms ägaren till dagsböter för djurplågeri.

ANNONS
|

Minigrisen ägdes av en kvinna i 45-årsåldern från en kommun i Sjuhärad som bodde med sin gris hos sin mamma. I början av 2022 gjorde länsstyrelsen en inspektion i bostaden efter ett anonymt tips. Genom fönstret såg de då den gravt överviktiga grisen liggandes på golvet i sin egen avföring.

Kunde inte resa sig – trots stort stresspåslag

Då kvinnan befann sig utomlands och länsstyrelsen inte fick tag på henne bad de om handräckning av polisen och tog sig in i bostaden.

”När Länsstyrelsen gick in i huset blev grisen mycket orolig vilket den uttryckte genom skrikande och sprattlande. Trots sitt stresspåslag klarade den inte av att resa sig från golvet, den verkade inte heller kapabel att lyfta på huvudet.”, skriver de i inspektionsrapporten.

Veterinär på plats bedömde att grisen var utsatt för ett mycket stort lidande. Den kunde inte resa sig upp och alla fyra klövar var kraftigt förvuxna samt deformerade. En bete hade vuxit in i huden där den orsakat ett sår.

Blind av fettvalkarna

Den kraftiga fetman hade också gjort att grisens ögon var helt begravda i veck av fett. I många av vecken i ansiktet hade grisen även eksem och vecken var såriga och luktade svamp.

– Det var mycket som inte stod rätt till, sa veterinären när hon hördes om händelsen.

Grisen omhändertogs av länsstyrelsen och på veterinärs inrådan togs beslut om att avliva den.

Redan 2019 hade veterinärer påtalat att grisen var överviktig. Veterinären tror inte heller att klövarna hade klippts sedan mitten av 2020.

– När jag läser hans (grisens) tidigare journal bedömer jag att det pågått under lång tid och blivit värre och värre, säger veterinären.

Matades med glass och bär

Kvinnan åtalades misstänkt för djurplågeri och i förhör nekade hon till brott. Hon säger i förhören att hon satte grisen på diet och gav den kycklingfilé, tonfisk och sockerfri isglass. Grisen fick även bär. Kvinnan berättade att grisen särskilt älskade jordgubbar.

Kvinnan säger också att hon själv mått dåligt. När hon fick frågan från polis varför hon inte har gjort något åt minigrisens hälsoproblem svarade hon:

”Det blev övermäktigt”.

Tingsrätten bedömer att det är klarlagt att kvinnan sedan flera år tillbaka varit medveten om grisens hälsoproblem och att hon upprepade gånger uppmanats att se över kosten samt att klippa klövarna.

För att hon varit likgiltig angående grisens lidande döms hon nu för djurplågeri till 70 dagsböter à 75 kronor, totalt 5 250 kronor.

LÄS MER:Markbo åtalas för djurplågeri – minigris fick avlivas

LÄS MER:Man slog ihjäl änder med planka

LÄS MER:Markbo dömd för att ha låtit sin hund lida