Öxabäck sluter samman: ”Det är klart vi ställer upp”

Det är nationaldag och helgdag, men inget är sig likt i Öxabäck. Fåren bräker mer än vanligt och en helikopter hovrar över byn. Det pågår skallgångskedjor runt om samhället. Polisbilar, militärfordon och privata bilar står parkerade upp mot kyrkan skvallrar om att det här är ingen vanlig dag – en 75-årig man är försvunnen.

ANNONS
|

Öxabäcksborna ställde upp med runt 300 frivilliga i tisdagens sökinsats efter 75-åringen. Det var i måndags morse som han skulle följa med på en bussutflykt. Samlingen vid bussen skedde vid Öxabäcks kyrka.

– Jag såg honom komma gående strax före åtta och gå mot kyrkan, vi var många som såg honom, säger en närboende som står och vattnar växter i sin trädgård.

Missing People var på plats sedan tisdag morgon samt ett stort pådrag med polis och militär. Missing People har gått ut med anrop via Facebook och många Öxabäcksbor anammade uppmaningen.

– Jag läste det på Facebook i natt. Då kokade jag kaffe direkt, säger Inga-Britt Håkansson och fortsätter:

– Vi är väl så här, i små samhällen. Vi ställer upp en sådan här dag, allihop, säger hon och gör i ordning ännu en bricka med smörgåsar och nybryggt kaffe till de sökande.

Några lokala handlare och företag har sponsrat med mat och dryck.

Utanför Öxabäckshallen där Missing People har upprättat högkvarter, kommer och går en strid ström av människor i olika åldrar. En av dem är Johanna Hedberg som tillsammans med sin pojkvän kommit för att delta i sökandet.

– Jag bor här i Öxabäck. Jag är medlem i Missing People och får deras utskick via Facebook. Det är fint att det är så många som har samlats här, det är många som bryr sig.

Det är första gången Johanna Hedberg söker med Missing People.

Johanna Hedberg från Öxabäck går för första gången med Missing People.
Johanna Hedberg från Öxabäck går för första gången med Missing People. Bild: Boel Ferm

– Det är en lite annorlunda känsla, man vet inte vad man kommer att hitta. Vi har en sökledare och går på led.

Alla som ska söka förses med varselvästar och får information. De går i mindre grupper. Flera sökhundar är också med. En av dem är Jazza, en hovawart, tränad på att söka efter personer. Föraren och ägaren Magnus Hagman tillhör Missing People i Göteborg och Sjuhärad.

– Vi får ett sökområde och kollar först hur det är med väder och vind. Vi försöker söka så effektivt som möjligt. Här använder man hundens nos. Då är det viktigt att ha koll på hur vinden blåser. Hundarna är upplärda för att hitta nya spår efter folk oavsett doft.

En stor sökinsats pågår i Öxabäck efter den försvunna 75-åringen.  Missing People, frivilliga, polis och armé deltar.
En stor sökinsats pågår i Öxabäck efter den försvunna 75-åringen. Missing People, frivilliga, polis och armé deltar. Bild: Boel Ferm

Polisen och militären har sitt högkvarter i församlingshemmet vid kyrkan. Här varnar avspärrningstejp för ”hit men inte längre” och ingen från polisen på plats har tid att uttala sig. Bengt från Försvarsmakten som inte vill vara med i varken bild eller med efternamn, berättar att de har ett 50-tal personer med sig.

– Tidigt på morgonen har vi sökt med värmekamera, om vi inte hittar mannen avser vi att komma tillbaka onsdag morgon tidigt igen med samma utrustning. Det får inte ha blivit för varmt.

Fyra militära motorcyklar och ett antal polismotorcyklar har letat på stigar, cykel- och gångbanor samt i terrängen.

– Vi jobbar i kväll tills det mörknar, det avgör polisen hur länge vi håller på, säger Bengt.

Kyrkan i Öxabäck håller öppet

Elin Grönlund från Skene är insatsledare och pressansvarig under måndagen för Missing People i Sjuhärad.

Elin Grönlund från Skene, insatsledare Missing People Sjuhärad.
Elin Grönlund från Skene, insatsledare Missing People Sjuhärad. Bild: Boel Ferm

– Vi började att söka klockan åtta i morse. Det här är en räddningsinsats som polisen håller i, ett LSO (Lagen om skydd mot olyckor, red. anm.) betyder att det är bråttom att hitta den försvunna personen. Vi jobbar mot klockan hela tiden.

Så länge allmänheten kommer och hjälper till att söka kommer Missing People att fortsätta sitt sökande.

– Det är bättre att det är sommar än vinter med kyla och kallt. Vi är hoppfulla om att vi ska hitta honom.

Om det behövs kommer Missing People att söka även under kvällen och natten.

– Vi söker av så många områden som vi bara kan. Det är ett stöd för anhöriga att veta att vi är ute och att fortsätter leta så länge vi bara kan.

Öxabäcks kyrka är öppen för allmänheten.
Öxabäcks kyrka är öppen för allmänheten. Bild: Boel Ferm

På Öxabäcks Facebookssida meddelar kyrkoherde David Olsson att kyrkan kommer att hållas öppen för allmänheten med anledning av församlingsbons försvinnande.

”Välkommen in för stillhet, bön och ljuständning. Vänligen använd den norra ingången som vetter mot församlingshemmet. Låt oss be för mannen och att han ska återfinnas vid god hälsa.”

Den 75-åriga mannen saknas i Öxabäck från måndag 5/6. En stor sökinsats pågår med Missing People, frivilliga, polis och armé.
Den 75-åriga mannen saknas i Öxabäck från måndag 5/6. En stor sökinsats pågår med Missing People, frivilliga, polis och armé. Bild: Boel Ferm

LÄS MER:Stor sökinsats efter försvunnen man