Stor sökinsats efter försvunnen man

Sökinsatsen fortsätter efter att en man i 75-årsåldern anmälts försvunnen i Öxabäck i Marks kommun.
– Vi har inga indikationer alls på att han ska ha varit utsatt för brott, säger Andreas Eriksson, polisens räddningsledare.

ANNONS

Det var under måndagen som mannen anmäldes försvunnen. Polisen larmades till Öxabäck och började söka efter honom.

– Vi tror att han försvann under förmiddagen, men det är ingen som har sett honom försvinna, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Den försvunne mannen heter, är i 75-årsåldern och har grått kortklippt hår och lite skäggstubb, han är cirka 175 centimeter lång och väger cirka 70 kg, enligt Missing People.

Senast någon såg honom var vid kyrkan i Öxabäck vid 07:30-tiden på måndagsmorgonen. Sedan dess är han borta.

– Han uppträder troligtvis förvirrat, säger Morten Gunneng.

Under måndagskvällen inledde polisen ett intensivt sökningsarbete efter mannen.

– Vi kommer söka med militär och polisresurser, säger Morten Gunneng.

Missing people-insats under morgonen

Klockan 08.00 på tisdagsmorgonen samlades Missing people i Öxabäck och startade en sökinsats efter den försvunne 75-åringen. Sökinsatsen utgår från Öxabäckshallen och pågår samtidigt som polisen och militärens insats fortsätter.

Vid 8-tiden höll de på att dela ut sökområden enligt Elin Grönlund, presskommunikatör på plats från Missing people.

– Man går i en skallgångskedja med armlängds avstånd. Med en patrulledare bakom. Man tittar ner, upp och bak så man inte missar något. Hittar man något ropar någon ”stopp fynd” och så går patrulledare fram och bedömer fyndet, säger Elin Grönlund.

Elin Grönlund från Skene: ideell, insatsledare i Sjuhärad Missing People och pressansvarig.
Elin Grönlund från Skene: ideell, insatsledare i Sjuhärad Missing People och pressansvarig. Bild: Boel Ferm

Polisinsatsen fortsätter

På plats under morgonen var också polis och militär. Enligt räddningsledare hos polisen Andreas Eriksson är det vanligt att ta hjälp av militären i sökärenden.

– Det är bedömt som ett nödläge. Mannen är bekant i området och borde under rimliga omständigheter orientera sig om han är helt frisk. I nuläget bedömer vi det som något form av sjukdomsfall, säger Andreas Eriksson.

Finns det några brottsmisstankar?

– Nej, inte i nuläget. Vi kan inte utesluta det men jobbar inte utifrån arbetshypotesen att han har utsatts för brott i nuläget. Vi har inga indikationer alls på att han ska ha varit utsatt för brott.

Sökinsatsen växte till sig ytterligare under eftermiddagen, även sjöpolisen kallades för att bistå. Enligt polisen hjälpte runt 150 personer till från Missing People samt ett 50-tal personer från Försvarsmakten till i sökandet.

Polisen uppmanar allmänheten att höra av sig med tips. Den som vill lämna ett tips kan ringa 114 14. Är det akut ska man ringa 112.

LÄS MER:Ny sökinsats i Öxabäck: ”Vill få med så många som möjligt”