P4 Sjuhärads Instagramkonto tog ställning – utredningen klar

För en knapp månad sedan hamnade P4 Sjuhärad i blåsväder efter att deras Instagramkonto tagit ställning för Palestina. En utredning har pågått för att ta reda på vad som hänt – men har nått vägs ände.
– Det bästa hade varit om personen berättat men så har inte skett, säger David Svanberg, kanalchef på P4 Sjuhärad.

ANNONS

Den 9 oktober skrev Mark-Posten om att P4 Sjuhärads Instagramkonto tagit ställning för Palestina. En användare på sociala medier-plattformen hade delat pro-Israeliska bilder och budskap och fått mothugg – från P4-redaktionens Instagramkonto.

– Det är ganska alarmerande och olyckligt på många sätt, säger Nicole Josephson som tog emot meddelandena till Mark-Posten då.

När den person som skrivit från P4 Sjuhärads konto upptäckte sitt misstag tog hen tillbaka allt och verkade djupt ångerfull.

”Det är absolut inte radiokanalen, jag var felaktigt inloggad”, skrev personen, fortfarande från P4 Sjuhärads konto.

Sveriges Radio ska vara opartiska

Det ligger i Sveriges Radios uppdrag att verka opartiskt och opolitiskt. ”Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet” står det att läsa under samtliga artiklar som publiceras på public service-företagets hemsida.

Sedan händelsen har en utredning pågått med syfte att reda ut vad som har hänt.

– Vi har försökt ta reda på vem det här är, och på egen hand spåra detta, säger David Svanberg.

Meta, företaget bakom Instagram har också kontaktats, men inte heller de har kunnat fastställa vem som skickat meddelandena.

– Alla är medvetna om vad som hänt så det bästa hade varit om den person som gjort detta hade berättat det. Men så har inte skett, säger David Svanberg.

Han är tydlig med att poängtera att budskapet i meddelandena inte är något som P4 Sjuhärad står bakom.

– Det är väldigt olyckligt. Det här är inte en journalistiskt produkt, annars för vi samtal om det som publiceras bland alla inblandade, säger han.

Varit en ansträngande tid på redaktionen

Vidare berättar han att situationen varit jobbig på redaktionen.

– Det är allra jobbigast för de som felaktigt blivit utpekade. Sedan pratar vi mycket om det som har hänt och att folk ska ta hand om varandra på ett bra sätt, säger David Svanberg.

Vilka konsekvenser som väntar medarbetaren som gjort sig skyldig till övertrampet vill inte David Svanberg spekulera alltför detaljerat i.

– Det blir lite hypotetiskt eftersom vi inte har hela situationen klart för oss så jag kan inte säga mer än att det hade kunnat bli arbetsrättsliga åtgärder. Vi hade funderat på vilken typ av frågor den här personen hade kunnat bevaka i förhållande till vad som hänt, säger han.

LÄS MER:P4 Sjuhärads Instagramkonto tog ställning för palestinier

LÄS MER:Lars Wilderängs känga mot P4 Sjuhärad

LÄS MER:Okänd Kinnabo har vunnit en miljon på Andra chansen