Politikern vill se fler skyltar mot tomgångskörning i Mark

Det behövs tydligare skyltning mot tomgångskörningen i Marks kommun. Det anser moderata fullmäktigeledamoten Ann Iberius-Orrvik.
– Informationen ska vara tillgänglig om den ska efterföljas. Det spelar ingen roll om man är på besök eller bor här i kommunen, säger hon.

ANNONS
LocationMark|

I hela kommunen råder ett förbud mot tomgångskörning i mer än en minut. Det saknas dock tillräcklig information om just det, menar moderaten Ann Iberius-Orrvik. Hon har lämnat in en motion om att tydliggöra informationen i hela kommunen.

Bakgrunden till motionen är en butiksinnehavare som kontaktade Iberius-Orrvik om avgaser som letade sig in i butiken.

– Det kan jag tycka är vettigt. Det har med arbetsmiljö att göra, säger hon.

Enligt motionen ville Iberius-Orrvik se skyltar i samtliga tätorter i kommunen.

– Vi har ett antal besökare, från andra delar av landet och världen. Vi kan inte kräva att man följer föreskrifterna om man inte känner till de.

Sedan drygt 20 år tillbaka finns ett politiskt beslut att ta ned samtliga skyltar om förbudet vid kommungränsen utmed de större vägarna. De har plockats bort på alla platser utom en.

Kommunfullmäktige beslutade att information om tomgångsförbudet skulle placeras i anslutning till kommunens orienteringstavlor.

Kommunen har satt upp skyltar vid järnvägsbommarna in till Kinna station samt vid Skene Järn för att förtydliga omedelbart tomgångskörningsförbud vid fällda bommar.

Bättre information om tomgångsregler

Tjänstemännen menar att det redan planeras en uppdatering av de befintliga informationstavlorna som finns på ett par platser i kommunen. Ett besked som hon är tillfreds med.

– Informationen ska bli bättre. Det är det här som gäller i Marks kommun. Informationen ska vara tillgänglig om den ska efterföljas. Det spelar ingen roll om man är på besök eller bor här i kommunen, säger Ann Iberius-Orrvik (M).

– Det är bra att informationen kommer på det sättet, och inte göms på en hemsida eller i en föreskrift.

Hon har själv försökt leta i kommunens arkiv efter föreskrifterna, vilket inte var lätt, menar hon.

– Jag fick leta, för att det är väl dolt.

Kommunfullmäktige ska fatta beslut om motionen senare under hösten.

Ann Iberius-Orrvik (M).
Ann Iberius-Orrvik (M). Bild: Boel Ferm

LÄS MER:Kommunens svar efter jumboplatsen

LÄS MER:Stort beslag av solceller i Skene – misstänkt grovt bedrägeri

LÄS MER:Nu skärps reglerna för A-traktorer – det här gäller