Carl Eliasson, Lärarnas riksförbund, Caroline Ekberg, verksamhetschef vid barn- och utbildningsförvaltningen, Lena Duwe, Lärarförbundet, och Victoria Gustavsson, Vision har gjort en överenskommelse om bättre samverkan framöver.
Carl Eliasson, Lärarnas riksförbund, Caroline Ekberg, verksamhetschef vid barn- och utbildningsförvaltningen, Lena Duwe, Lärarförbundet, och Victoria Gustavsson, Vision har gjort en överenskommelse om bättre samverkan framöver. Bild: Mikael Jägare

Så kom lärarfacken överens med kommunen

Lärarfacken har drivit en mängd tvister mot kommunen och det kunde konstateras att lagen om medbestämmanderätt inte hade följts. Nu berättar parterna om vägen framåt.

ANNONS

Tidigare har Mark-Posten skrivit om det pressmeddelande från kommunen där det framgår att fackförbunden och arbetsgivaren har gått vidare från tvisterna och ser ljust på samverkan framåt. Nu berättar de om hur det gick till.

– Vi har upplevt många gånger att arbetsgivaren har varit för snabb med att fatta beslut och att det genomförs saker utan att de har samverkat med oss, säger Lena Duwe från Sveriges lärare.

Fackförbundet är ett nytillkommet sådant och bildades genom en sammanslagning av Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet. Carl Eliasson är också representant.

– Grunden är MBL [medbestämmandelagen, reds. anm.], den är väldigt tydlig med att saker ska förhandlas med de fackliga organisationerna innan man fattar beslut, säger Carl Eliasson.

Saknades förhandlingschef och förvaltningschef

Caroline Ekberg är verksamhetschef för förskolor och grundskolor F-6 och har företrätt kommunen i förhandlingarna då varken förhandlingschef eller ordinarie förvaltningschef funnits på plats.

– Fackförbunden har upplevt att arbetsgivaren inte hanterat samverkan på rätt sätt. Det har handlat om att de inte fått tid att komma in i vissa frågor eller att vi har gått för snabbt fram, säger Caroline Ekberg.

Flera tvister har drivits från mitten av 2021 fram till för ett par månader sedan. Då har det kunnat konstateras att samverkan inte skett på rätt sätt.

– Samverkansavtalet hade inte följts och vi var eniga i det, säger Lena Duwe.

Släppte skadeståndsanspråk

Men facken släppte sina skadeståndsanspråk, något som bidrog till att det också släppte i diskussionerna.

– Det är ingen väg framåt att hålla på och tvista och tvista, vi måste få processen att fungera, säger Lena Duwe.

Nu ska strukturer ses över och från förvaltningens håll har man upprättat tidsplaner för att samverkan ska ske i rätt ordning. Samverkansgrupper ska se till att parterna får mer samsyn om hur arbetet ska gå till utifrån gällande regelverk.

– Det är ett arbete som vi behöver fortsätta med för att alla parter ska bli lyssnade på och känna sig viktiga, säger Caroline Ekberg.

Tror på fortsatt samarbete

Än finns ingen ny skolchef på plats men alla berörda parter hoppas att arbetet ska fortsätta som överenskommet när den rekryteringen är klar.

– Jag upplevde att alla var positiva som satt med på mötena. Det fanns en energi att göra rätt, säger Lena Duwe.

Caroline Ekberg tror att samarbetet ska hålla i sig.

– Jag hoppas verkligen inte att vi ska behöva göra detta igen utan arbeta för att det ska bli så bra som möjligt, det är verkligen ambitionen, säger hon.

Carl Eliasson tror att det kommer ha en positiv inverkan för medlemmarna i facken.

– Det är får förhoppning att det ska påverka deras situation positivt i framtiden, det är därför vi gör det här, säger han.

– Vi kan få mer samverkan ute på enheterna, mer delaktighet och det kan bli mer lokalt förankrat. Vi kan skräddarsy insatser för enskilda enheter, förhoppningen är att vi kan få samverkar på alla nivåer, säger Lena Duwe.

LÄS MER:Fristående skola hotas av vite

LÄS MER:Anis don Demina och Kiana klara för Mingla i Mark

LÄS MER:Grusvägen kan bli svår att åtgärda