Sätila of Sweden har nyanställt och satsar på ökad produktion hemma

Under hösten har Sätila of Sweden AB anställt ny personal och köpt in nya maskiner. Bakgrunden är att företaget vill ha mer produktion hemma.

ANNONS
|

VD Sara Nevander visar runt inne på företaget. Under förra året renoverades den delen av byggnaden som kallas för sysalen och man har flyttat bort skåp för att kunna utnyttja ytorna bättre.

– Vi har utökat och anställt fyra sömmerskor. Målet är att upp mot 25 procent av kollektionen ska tillverkas här, säger Sara Nevander.

Totalt arbetar nu 19 personer på plats i Sätila.

Dessutom har det anrika företaget köpt in nya moderna symaskiner. Tidigare har de hållit liv i äldre maskiner som framför allt använts för provsömnad men nu när det är produktion som gäller så krävs det specialmaskiner.

Vill öka i Sverige

Sara Nevander säger att det är kännetecknande för företaget att de har behållit så mycket av sin verksamhet i lilla Sätila. Det gäller bland annat produktutveckling, design och produktion.

– Det är envishet. Vi har gått mot strömmen hela tiden i och med att vi inte skickade ut produktionen mellan 1970 och 1990-talet. Hade vi skickat ut produktionen hade vi inte haft det varumärke vi har idag.

Sara Nevander testar en av företagets nya mössor.
Sara Nevander testar en av företagets nya mössor. Bild: Ola Pilhem

Produktionen består framför allt av accessoarer som vantar, mössor och halsdukar. Sedan 2021 har de även satsat på tröjor.

Sätila har behållit en andel av produktionen i Sätila och sedan 25 till 30 år har företaget haft ett samarbete med fabriker i Polen och Baltikum som står för en del av tillverkningen. Satsningen i Sätila innebär inte att engagemanget utomlands minskar utan det är en ökning av produktionen.

– Vi tänker att vi vill erbjuda mer tillverkning i Sverige i takt med att varumärket ökar. Det händer mycket på hållbarhetsområdet så vi hoppas att det gynnar oss så klart.

Lokal tillverkning innebär minskade transporter exempelvis. På lång sikt hoppas Sara Nevander att intresset för svensk produktion ska öka generellt.

Stor ökning

Bakgrunden till satsningen är bland annat att omsättningen har ökat med 25 procent under 2022, enligt prognosen. Omsättningen beräknas landa på 33 miljoner kronor. Siffrorna året innan gav också en fin tillväxt.

Tre av de nyanställda är kvinnor från Ukraina som sökte jobb på Sätila, de kom till Sverige förra våren i samband med kriget.

– Vi anställde allihopa. Det är jätteviktigt att kunna bidra till samhället. Det ingår i vår hållbarhetsprofil.

Janne Johannesson är en trotjänare med 40 år i företaget, här vid en av stickmaskinerna.
Janne Johannesson är en trotjänare med 40 år i företaget, här vid en av stickmaskinerna. Bild: Ola Pilhem

En stor investering är de nya tvätt- och torkmaskinerna. De ser ut som vanliga hushållsmaskiner modell större men är betydligt mer avancerade, det går att skapa egna tvättprogram och styra processen på ett helt annat sätt. De används bland annat när nya materialkvaliteter ska provas ut och dels i produktionen.

När Mark-Posten hälsar på håller produktutvecklaren Ola Lindström på och testtvättar en litet tygstycke.

–Det här är high tech. Vi har försökt hitta något som fungerar för våra produkter, säger Ola Lindström.

När de tillverkar en tröja så tvättas framstycke, bakstycke och ärmar innan delarna sys ihop.

– Vi har fått testa väldigt mycket för att få rätt temperatur och vattenmängd, säger Sara Nevander.

Dessutom finns det nu fem nya stickmaskiner, totalt använder Sätila 18 sådana maskiner.

Målet är att kunna presentera en kollektion per år. Processen ser i korthet ut som så att Sätilas designer presenterar ett förslag. Sedan tillverkas de första proverna, efter det följer säljprover och sedan följer förhoppningsvis order från återförsäljare och tillverkning. I praktiken tar det upp mot ett år från tanke till affär.

– Vi har redan nu börjat titta på 2024, det känns väldigt långt bort, säger Sara Nevander.

LÄS MER:Här är företaget som vågar tänka utanför boxen

LÄS MER:Möt företagaren som siktar högre än någon annan

LÄS MER:Färgrikt i gamla hotellet i Fritsla