Solcellsföretaget 2electrify varslar nästan halva styrkan

Solcellsföretaget 2electrify har gasat på och vuxit snabbt de senaste åren. Nya vd:n Robert Bjursten tvingas nu istället bromsa och varslar om uppsägning av 22 anställda.
– Det är ingen rolig uppgift, säger han.

ANNONS
|

Mark-Posten skrev så sent som i våras om solcellsföretaget 2electrify. Då växte de explosionsartat och hade varit tvungna att hålla växeln stängd på grund av ett högre tryck än man mäktade med att bemöta. Idag är läget ett helt annat, något Borås Tidning var först att berätta om.

– Det var ingen drömstart på det nya jobbet men det var så illa tvunget, säger han.

Efter bara sex dagar på posten såg han sig tvingad att varsla om att 22 personer kan komma att sägas upp.

– Man har vuxit otroligt fort och nästan dubblat sin omsättning varje år. Det får konsekvenser i form av växtvärk, säger nytillsatta vd:n Robert Bjursten.

Inleder nya jobbet drastiskt

Han lärde känna förra vd:n och fortsatta delägaren i företaget, Fredrik Ung, på Handelskammaren i Borås. Diskussioner inleddes i somras och nu inleder Robert Bjursten alltså sitt nya arbete på ett ganska drastiskt sätt, även om han givetvis hade ett hum om vad han gav sig in på.

Orsaken till varslet är en reaktion på det ekonomiska läget i Sverige generellt, enligt honom.

– Det som händer nu när ekonomin tvärnitar, räntorna stiger och inflationen rusar är att många bromsar sina inköp och det sker väldigt fort. För att finnas kvar och vara ett hållbart bolag i den gröna omställningen måste vi ha ekonomi och kraft att vara kvar på marknaden, säger Robert Bjursten.

Det innebär enligt honom ett steg tillbaka, att sätta organisationens rutiner och processer och stå starka och redo när ekonomin vänder igen. Och ett omfattande varsel.

– Men det är ju så att man tar worst case scenario. Hur mycket det blir i uppsägningar kan jag inte säga, vi har MBL- förhandlingar (Medbestämmandelagen, red. anm.) nästa vecka så vi får se var vi landar, säger han.

När kan du lämna ett besked till de anställda?

– Jag kan tänka mig under september. Vi har en förhandling på fredag och en med ett annat fack om två veckor. Jag hoppas vara klara den här månaden, målet är att göra det så fort som möjligt för att slippa för mycket oro i företaget.

Är det oförsiktighet som gjort att man hamnat i den här situationen?

– Oförsiktigt behöver det inte vara men när man har så väldigt mycket att göra vill man få det gjort och i den ekonomin som var, när elpriserna gick upp, var det väldigt lätt att åka med. Jag skulle inte säga att man vart oförsiktig, jag skulle säga att man haft en fantastisk framtidstro.

Men framtidstro har också Robert Bjursten.

– Vi kommer tillbaka starkare än innan, trots att detta är tråkigt ger det oss kraft i framtiden. Förhoppningsvis är vi 30 fler om två år när mer är på banan igen.

LÄS MER:Strålande affärer för elföretag -satsar på solceller

LÄS MER:Nu har Kinnas nya indiska restaurang öppnat

LÄS MER:Lära för livet förlorar sitt tillstånd att bedriva förskola