Sommarkollot på Kinnagården blir av till slut

Det blir definitivt ett sommarkollo för Marks ungdomar i år igen. Även om det länge såg ut som att den åttioåriga traditionen levde farligt så kunde man med hjälp av bidrag från både privatpersoner och företag säkra sommarkollot i Espevik.

ANNONS
|

Sommarkollot som tar plats på Kinnagården som ligger i Espevik norr om Varberg har under 80 års tid lockat barn och ungdomar från Mark utanför kommungränsen som en sommartradition.

Men i år såg kollot ut att vara hotat på grund av ökade kostnader och hög inflation. Nu står det klart att det blir sommarkollo för barnen, något som Borås Tidning var först att rapportera om.

Eldsjälen Börje Sandh läste om det eventuella uteblivandet av kollot och det tog honom hårt.

Sandh tog själv initiativ genom att be företaget som han tidigare varit delägare till, men numera bara arbetar för, Sandhs Entreprenad, att bidra. Och i samma veva vädjade han till fler företag att följa efter. Effekten? Massiv.

– Jag är född till optimist så jag hade förhoppningar om att vi skulle kunna nå 100 000 kronor men att vi skulle komma upp i nästan 200 000 kunde jag inte drömma om, berättar Sandh.

Fortfarande frågetecken

Det enda frågetecknet som egentligen har kvarstått är huruvida Marks kommun kommer att bidra med det årliga stöd som kommunen tidigare gjort. Och Annette Johnsson på Röda korset som är ansvarig för kollot ser möjligheterna som stora.

– Vi har inte fått något besked än men kommunen ska bestämma det den 19 april och vi har fått positiva förhandsbesked och vi har alltid fått bidraget innan, säger Annette Johnsson.

Johnsson har även hon betryggande besked att lämna till besökarna av sommarkollot på Kinnagården i sommar.

– Vi har tagit beslutet i och med att Börje Sandh och andra privatpersoner, företag och församlingar lyckats samla in så pass mycket pengar, att vi kommer betala mellanskillnaden i Röda korset om vi inte får något bidrag, säger hon.

Barnkoloni

Kollo är en förkortning för barnkoloni. Andra namn är sommargård eller sommarläger för barn. Ursprunget till företeelsen är att det i slutet av 1800-talet inte fanns någon lagstadgad semester för arbetarna men skolbarnen var lediga från skolan under sommaren och kunde driva omkring utan tillsyn på gatorna. Därför inrättade man skollovskolonier ”på avstånd från städernas dåliga inflytande”.

Källor: Nationalencyklopedin, Riksarkivet.

LÄS MER:Stort söktryck på häst- och ekonomiutbildningar

LÄS MER:Pascal fixar datorn till den som inte har råd

LÄS MER:A-traktorer – frågan som delar kommunen