Tele2 upplever större störningar med telefon under måndagen. Obs: bilden är en genrebild.
Tele2 upplever större störningar med telefon under måndagen. Obs: bilden är en genrebild. Bild: Stefan Bennhage

Stora störningar för kommunens telefoner

Kommunen upplevde stora problem med telefonin på måndagen. Flera viktiga växelnummer låg nere.

ANNONS
|

Detta berodde på en driftsstörning på Tele2 – vilket påverkade många kunder i hela landet.

– Vi har problem med växeln, det är vissa områden som inte fungerar. Skene lasarett funkar inte, SKK och rehab funkar inte. Köken på äldreboendena funkar inte, sa Marie-Louise Linder, på kommunens kontaktcenter, under måndagsförmiddagen.

Enligt Linder rörde det sig om stora områden.

Kommunens verksamheter upplevde störningar men man kunde inte se att funktionen påverkades negativt. Det berättade Helen Rosenberg, kommunikationschef på Marks kommun, när tidningen pratade med henne vid 10.30-tiden under måndagen.

– Man kan inte ringa in på samma sätt som man brukar, men vi (kommunen, reds.anm.) kan ringa ut med viss fördröjning till andra leverantörer än Tele2, sa hon.

Hur funkar det med hemtjänstens trygghetslarm?

– När det gäller trygghetslarmen har vi reservrutiner som fungerar som de ska med viss fördröjning, sa hon och tillade:

– Verksamheterna rullar på som de ska men bara det att vi är lite mindre kontaktbara än vad vi brukar vara. Vi följer detta noggrant för att kolla så att det flyter på som det ska.

Mark-Posten var i kontakt med Tele2:s kommunikationsavdelning för att ställa frågor kring händelsen. Tele2 svarade så här i ett mejl:

”Ja, vi har sedan 19:00 igår kväll störningar för röstsamtal över 4G-nätet (VoLTe). Det går att ringa ut och ta emot samtal, men kunderna kan ha en fördröjning på cirka 30 sekunder. Om man kopplar bort 4G i sin telefon ska det fungera. Vi beklagar detta och jobbar på att lösa detta så fort som möjligt”, svarade Mariana Prieto Abarca, kommunikationsansvarig hos Tele2.

Under måndagseftermiddagen meddelade sedan kommunen att telefonin, med undantag för några enskilda störningar, åter funkade som den skulle.

LÄS MER:Nu öppnar Marks nya mikrobryggeri i Rydal

LÄS MER:Skolinspektionen drar in tillståndet för kritiserad friskola

LÄS MER:Ungdomar slangade bensin – döms till samhällstjänst