Tufft ekonomiskt läge när Marks kommuns budget ska avgöras

Under senaste veckan har flera partier i kommunfullmäktige presenterat sina budgetförslag för kommande år. Gemensamt för dessa är att Marks kommun har ett tufft ekonomiskt läge och att det finns ett litet utrymme för satsningar.

ANNONS
|

Ökade kostnader för löner och det allmänna ekonomiska läget med hög inflation gör att kommunen måste strama åt ekonomin inför kommande år. Det märks i de budgetförslag som partierna har lagt inför budgetåret 2024.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Dahlberg (S) säger att det statliga stödet inte har ökat i samma takt. Även om kommunens intäkter har ökat något så räcker det inte till.

– Det skevar väldigt mycket. Vi måste göra omställningar på våra verksamheter för att få ihop budgeten, säger Dahlberg.

I onsdags presenterade han och Lena Ferm Hansson (C) budgetförslaget från Bästa Mark. Socialdemokraterna och Centerpartiet styr kommunen och har majoritet genom ett valtekniskt samarbete med Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Det som de kallar för omställningar består av besparingar på 1,5 procent.

Skolan slipper sparkraven för 2024

Bästa Mark presenterade inga siffror vid presskonferensen men det nämndes några undantag från sparkraven. Barn- och utbildningsnämnden som haft ett hotande underskott på 29 miljoner kronor för nästa år hängande över sig kommer inte att drabbas, nämnden får medel så att skolverksamheten inte behöver spara in de miljonerna. Anledningen är att Bästa Mark vill satsa på skolorna för att höja resultaten och kvaliteten.

– Där försöker vi ge så bra förutsättningar som möjligt, säger Ulf Dahlberg.

Årets sparkrav på 27 miljoner kronor ligger dock kvar.

Även kultur- och fritidsnämnden klarar sig utan sparkrav och det hänger ihop med att kommunen vill satsa på barn och ungdomar.

– Vi gör en satsning på kultur och fritid med ökat föreningsbidrag för barn och ungdomar. Det är ett sätt för kommunen att stötta föreningslivet, säger Lena Ferm Hansson.

Hon framhåller att civilsamhället är viktigt för kommunen, det gäller både föreningslivet och företag.

– Vi jobbar väldigt hårt med våra mål att vara bästa barnkommunen och bästa företagskommunen, säger Ulf Dahlberg.

Var någonstans vill ni göra besparingar?

– Man måste hitta nya arbetssätt för att lösa uppgifterna.

Han och Lena Ferm Hansson nämner bland annat att de vill se hur ett samarbete med ideella krafter och näringslivet skulle kunna bidra till att kommunens utgifter minskar.

– Vi måste som kommun ta varje möjlighet.

Det handlar om att lösa välfärdsuppdraget där vård och omsorg är en viktig del.

– Det är det vi säger till förvaltningarna, att ni måste hitta nya lösningar, säger Dahlberg.

Han hoppas på att de enskilda anställda ute i förvaltningarna kan komma med förslag på vilka uppgifter som går att utföra på ett mer effektiv sätt.

Han nämner att det finns modern teknik som kan utföra vissa arbetsuppgifter.

– Det finns mycket att göra, det går att digitalisera vissa uppgifter, säger Ulf Dahlberg.

Det handlar också om att göra smartare scheman för att kunna minska bemanningen när det inte behövs så hög bemanning.

Lea Ferm Hansson nämner att förebyggande insatser mot ensamhet bland äldre är en sak som får långsiktiga positiva konsekvenser för hälsa och välmåendet bland de äldre.

– Det ser vi som ett bra sätt att få ner kostnader i framtiden, säger Lena Ferm Hansson.

M och SD lämnar gemensamt budgetförsla

Oppositionen i form av Moderaterna och Sverigedemokraterna gör delvis samma analys i sitt budgetförslag. De vill skjuta till 29,5 miljoner kronor för att skolorna sa slippa besparingskrav och vill även satsa särskilt på att nå målet att Mark ska bli ”Bästa företagskommun” för att bland annat kunna öka skatteintäkterna och få in fler kompetenser i kommunen.

De vill också satsa på kultur- och fritidsnämnden, bland annat ett tillskott på 2,5 miljoner kronor som ska användas till att bibehålla antalet anställda på badhuset Kaskad efter att personalstyrkan utökats under 2023. Kommunstyrelsen tillförs 20,7 miljoner kronor för att kunna genomföra digitaliseringsförslag och införa e-legitimation.

Samverkanspartier gör egna tillägg

Även Liberalerna lämnar ett eget budgetförslag, utan siffror men med förslag på förändringar. De vill se färre men större omsorgsboenden för att kunna säkerställa att det finns tillräckligt med personal och anställda med specialkompetenser på boenden. Liberalerna vill i likhet med de andra partierna, satsa på skolan genom att erbjuda fler speciallärare och tidiga insatser för att höja resultaten.

I Miljöpartiets tilläggsbudget till Bästa Marks budget finns förslag på att bygg- och miljönämnden ska få öka sin budget med 3 miljoner kronor för att ge förutsättningar för fler våtmarker och ängsmarker. Barn- och utbildningsnämnden ska få ytterligare 10 miljoner kronor för att bland annat kunna öka andelen utbildade pedagoger. Tillskotten finansieras genom att flytta pengar från kommunens resultat och från kommunstyrelsens reserver.

I mitten av juni ska kommunfullmäktige ta ställning till de olika budgetförslagen.

LÄS MER:118 miljoner i överskott för Marks kommun

LÄS MER:Inflationen bromsar in – mer än väntat

LÄS MER:Ökat tryck hos budget- och skuldrådgivningen i Mark