Ut med konst och slöjd – in med SO och NO-ämnen

Upp till en timma i veckan kan elever i grundskolan välja ett frivilligt ämne att förkovra sig i. Men det så kallade elevens val är hotat, då Skolverket har föreslagit att samhälls- och naturorienterande ämnen i stället får mer undervisningstid.

ANNONS
|

Ana och Sabah – som inte vill ha med sina efternamn – från klass 8D står och målar blommor på en pelare i Ängskolans centralkapprum. De har valt bild i elevens val, en möjlighet att välja ett eller flera ämnen att fördjupa och bredda sina kunskaper i.

– Vi började först skissa, sedan målar vi, säger Ana och Sabah.

Runt om syns tecken på elevernas konstnärliga utsmyckning av skolan. Ulliga moln, färgstarka blommor och andra motiv.

– Elevens val är en motivation för elever som kanske inte är så kunniga i andra ämnen. Vi lär ju med alla sinnen, vanlig inlärning funkar inte för alla, säger Lena Lindberg, bildlärare på Ängskolan i Skene.

Hon menar att i ämnen som bild och slöjd kan elever få visa att de är duktiga.

– Jag vurmar för mitt ämne så klart men här kan de få både självförtroende och styrka och visa att de kan göra bra saker. Att få lyckas, känna att man är bra.

Lena påpekar att både slöjd och bild är processämnen.

Att få lyckas, känna att man är bra

– Ett sätt att tänka och lösa saker. Som hur man tar sin idé vidare, gör en skiss, utvärderar och så vidare.

Även om Lena tycker att bildlärarna har stor flexibilitet så finns det kursmål att följa och betyg att sätta.

– I elevens val har vi inte de styrningarna. Det syns på skolan att det händer saker, säger hon och sveper ut med armen över lokalen.

Alexander Wildt-Persson i 9 D är ordförande i elevrådet, han visar runt och pekar på ett färgglatt nästan helt runt bord.

– Det var trasigt, då sågade slöjdelever bort den trasiga biten och i samband med det målades bordet.

Bordet är översållat med blommor, ett annat är fullt av handavtryck.

– Det är elever med tillvalet bild i elevens val som målat. Nu kan det försvinna! säger Lena Lindberg upprört.

”Får se hur hösten ser ut”

Nu kan elever välja mellan till exempel idrott, hemkunskap, teknik, bild med mera. Men elevens val föreslås att tas bort av Skolverket och att de 177 timmar som frigörs främst ska läggas på att utöka undervisningstiden i SO- och NO-ämnena.

Grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan ska alla få ny timplan. Det finns i dagsläget inget besked om när den reviderade kursplanen slutligen kommer att träda i kraft.

– Enligt förslaget ska timplanerna börja gälla från hösten 2024. Skolverkets förslag till reviderad timplan för grundsärskolan är redan beslutad av regeringen och börjar gälla hösten 2023, säger Roger Persson, undervisningsråd på Skolverket.

Dagen före julafton kom beskedet från regeringen att den nya timplanen, som ska matcha innehållet i läroplanen, kommer att införas först till höstterminen 2024.

Lärare inom historia, hemkunskap och bild har reagerat kraftigt på en eventuell nedskärning.

I projektet elevens val förses Ängskolan med konstnärliga motiv.
I projektet elevens val förses Ängskolan med konstnärliga motiv. Bild: Boel Ferm

Ett av skolans tidigare uppehållsrum har utsatts för skadegörelse som elever håller på att måla om. Allt för att förbättra miljön och motverka ny skadegörelse. Till exempel har hål i väggen målats över eller försetts med gips som ger en tredimensionell effekt.

– Vi har bara fått veta att vi får fortsätta till vårterminen, vi får se till hösten hur det ser ut, säger Lena.

Det finns i dagsläget inget besked om när den reviderade kursplanen slutligen kommer att träda i kraft.

Skolverkets förslag på timplan

Eleverna läser 16 obligatoriska ämnen i grundskolan samt språkval och elevens val och har rätt till ett minsta antal garanterade undervisningstimmar per stadium. Timplanen beskriver hur undervisningstimmarna ska fördelas mellan de olika ämnena.

Den garanterade undervisningstiden för elevens val i grundskolan är totalt 177 timmar, vilket motsvarar 30 minuter i veckan under 9 år.

Språkval innebär att eleven ska välja att läsa ett modernt språk, vanligen franska, spanska eller tyska. Skolorna ska också erbjuda svenska, svenska som andraspråk, engelska eller teckenspråk. Eleverna läser totalt 320 timmar språkval senast från årskurs 6.

Matematik samt idrott och hälsa har under senare år fått mer tid i timplanen. De har därför inte fått mer tid i förslaget. Inte heller engelska har fått mer tid eftersom de flesta får bra betyg.

Källa: Skolverket

LÄS MER:Ny Montessoriförskola till Kinna - ”Den kommer att bli visningsskola”

LÄS MER:Vad hittas om hundra år i Skene?

LÄS MER:Efter hot och våld – nioårig elev avstängd från skolan