Barn i drunkningstillbud på Kaskad

För två veckor sedan inträffade ett drunkningstillbud i samband med en simskolelektion när ett barn under några sekunder lämnades utan tillsyn på nyöppnade badhuset Kaskad i Skene.

ANNONS
|

Det var i samband med en simskolelektion som ett barn som inte var simkunnigt låg framstupa i vattnet och en personal fick hoppa i bassängen för att hjälpa barnet. Detta var Mark-Bladet först att skriva om.

– Medarbetaren hoppade ner i vattnet och såg till att eleven kunde komma intill en flytdyna, säger fritidschefen Andreas Lybacken.

Barnet var vid medvetande men händelsen har starkt påverkat de inblandade, enligt Mark-Bladet.

Andreas Lybacken berättar att medarbetaren bytte plats tillfälligt vid bassängen och gick en bit bort för att utföra andra arbetsuppgifter, utan att det fanns någon kollega i närheten som kunde hålla uppsikt. Barnet hade kommit ifrån sin flytdyna och låg med framsidan av kroppen nedåt i vattnet.

Han betonar att det rörde sig om en väldig kort tid och att medarbetaren snabbt kunde hjälpa barnet.

– Det är absolut allvarligt men vi bedömer att medarbetaren agerat snabbt och rådigt.

Arbetsmiljöproblem på Kaskad i Skene

Grundorsaken till händelsen är att det är ont om personal och att detta har blivit till ett arbetsmiljöproblem.

– Det är en lärdom att man behöver prioritera rätt.

Det kan innebära att rutinerna ses över. Vid de tillfällen som det är simskola och det inte finns tillräckligt med personal kan det till exempel bli aktuellt att begränsa den övriga badverksamheten.

Kaskad håller på att rekrytera fler medarbetare, simhallen var underbemannad när den öppnade efter renoveringen.

Alla tillbud rapporteras

På Kaskad finns det rutiner som bland annat innebär medarbetare och arbetsledare gör en skriftlig rapport för att kunna följa upp den här typen av händelser, även ur ett arbetsmiljöperspektiv.

– Vi gör ju en tillbudsrapport.

Sådana rapporter ska göras även vid mindre allvarliga händelser men där det funnits en risk att något allvarligare kunnat inträffa.

– Det är ju allvarligt med alla tillbud som sker i vattnet. Det är en riskverksamhet, det är alla medarbetare medvetna om.

Andreas Lybacken ser också att det är viktigt att ha ett bättre informationsutbyte med skolan vid den här typen av händelser. Han har inte någon information om hur barn- och utbildningsförvaltningen har hanterat händelsen. Skolsimskolan är ett samarbete mellan skolorna och fritidsförvaltningen.

LÄS MER:Kaskad måste rekrytera för att kunna hålla mer öppet

LÄS MER:Platserna på badhuset Kaskad försvann på några minuter

LÄS MER:Pressad situation för badpersonalen på Kaskad