Bästa fågellandet ska koras– Torestorp storsatsar mot vinst

Från ottan på lördagen ska så många fåglar som möjligt identifieras under åtta timmar. Kjell Andersson representerar Mark i landskampen och du hittar honom i Torestorp.

ANNONS

Det kommer vara kallt att stå i fågeltornet vid Tolken i Torestorp klockan fem på lördagsmorgonen men det kommer det att vara värt.

– I början ramlar det in nya hela tiden. Första timmen kan det vara upp till 30 arter, säger Kjell Andersson, samordnare från Marks Fågelklubb.

Tävlingen går ut på att under åtta timmar se eller höra så många fågelarter som möjligt. Det är dels en inbördes tävling mellan tre torn i Mark. Förutom Kjell Andersson och tre kumpaner (gamla uvar, som han kallar dem) i Torestorp kommer även Hanatorpstornet och fågelskådarplattformen i Fritsla vara bemannade.

– Det är extra spännande och mycket prestige. Det torn som vinner kommer att reta de andra tornen, säger han.

Finland brukar vara överlägsna

Men det är också en landskamp.

– Det är Danmark, Finland och Sverige som tävlar. Det har väl varit så att Finland har dominerat den inofficiella landskampen, de brukar se en bra bit över hundra arter, säger Kjell Andersson.

Mellan platserna i Mark har det tidigare år varit ganska jämnt. Mellan 70 och 80 arter räknar de med att identifiera under lördagen. Men det är inte bara rivalitet och kamp. Förutom naturupplevelsen är det också ett trevligt sätt att träffas.

– Det handlar minst lika mycket om att jämföra smörgåspålägg och vem som gör godast kaffe. Jag har bullat upp med lite god korv, tapasbricka, ostkaka och smågodis. Och vatten går åt.

Kjell Andersson hoppas på besök

Men om någon får syn på en riktigt udda fågel så kommer med stor sannolikhet de andra tornen överge sina poster.

– Drömmen för vår del är att se en härfågel, det hade varit underbart. Eller en sommargylling, det hade inte varit fel. Hittar vi en blytung raritet som en svart stork skickar vi ut larm och då kan det rycka i tarmen för många.

Men Torestorpsborna får väl nästan hoppas att de inte får syn på svartlärkan som bara setts en gång i Sverige.

– Inom ett halvt dygn hade vi haft 1000 personer här. Då gäller det att man har goda kontakter med markägaren vad gäller parkeringar. Det är lätt hänt att det blir kaos, säger Kjell Andersson

Men en och annan besökare i tornet hoppas han att det blir.

– Vi ser gärna att fågelintresserade besöker oss så vi kan passa på att guida dem. Det finns ju så mycket härliga fåglar att uppleva i Mark och på lördag är det ett strålande tillfälle.

LÄS MER:Premiär för hantverksmarknad på Mor Kerstins torg

LÄS MER:Barn i drunkningstillbud på Kaskad

LÄS MER:I sommar kan du åka direkttåg till Stockholm från Kinna