Efter rapporten – så ser planen ut för förvaltningen i Mark

Barn-och utbildningsförvaltningen behöver ”slimma” organisationen enligt slutsatser från den kartläggning som nyligen avslutades. Exakt vad det innebär är dock oklart.
– Det är bra att arbetet är gjort. Man har gjort en stor arbetsmiljöutredning. Det är mycket vi kan ha glädje av, säger den tillförordnade förvaltningschefen Christina Josefsson.

ANNONS
LocationMark|

Under gårdagen kunde Mark-Posten rapportera att den kartläggning av barn-och utbildningsförvaltningen som tidigare förvaltningschefen Mari Sandell Molander beställde förra året nu var klar.

Rapporten pekade på flera brister inom förvaltningen, och tre förslag lämnades på hur organisationen kan tänkas att förändras i framtiden.

Christina Josefsson är tillförordnad förvaltningschef. Hon tillträdde sitt nya uppdrag under onsdagen, men har hunnit läsa in sig på arbetet som gjorts innan hon tillträdde sin nya tjänst, berättar hon.

Kan behöva göra en effektivisering

Under de kommande dagarna kommer hon att träffa både ledningsgrupp och fackliga representanter, för att kunna komma fram till en väg framåt.

– När Mari inte finns kvar blir det mitt jobb att ta hand om den. De har gjort ett jättestort jobb med intervjuer där alla varit delaktiga i att ta fram den här rapporten.

När Josefsson anställdes var kommunikationen tydlig att hon skulle vara en tillfällig lösning, tills en permanent förvaltningschef rekryterades. Även om det inte är hugget i sten så är tanken att en permanent förvaltningschef ska finnas på plats efter sommaren.

– Jag kommer vara här under tiden man rekryterar någon annan.

Christina Josefsson.
Christina Josefsson. Bild: Malin Eirefelt

En av slutsatserna i rapporten handlar om att vilka förändringar som än ska göras i förvaltningen, kommer behöva göras i en ”slimmad” organisation. Detta på grund av att förvaltningen har ett sparkrav på 27 miljoner kronor.

Huruvida det kan vara aktuellt att göra sig av personal inom förvaltningen säger Christina Josefsson:

– Det kan vara så att man ofta behöver göra en effektivisering på alla enheter. Det jobbar rektorerna med. Sen får man se vilka förändringar som skall göras centralt.

– Det kan vara till hjälp att man kopplar effektiviseringen till den kommande organisationsförändringen.

Imponerad av kartläggningen

Hon betonar att hon behöver tid för att föra en dialog tillsammans med bland annat ledningsgrupp och fackrepresentanter innan man kan bestämma sig för vilka förändringar som ska göras. Klart är i alla fall att eventuella förändringar behöver göras snart, enligt henne.

– Sparbetinget är redan det här året. Det behöver göras något så fort som det går, men man kan inte göra något innan terminen är slut, säger hon och fortsätter:

– Vi ska se till vi har en väl förberedd organisation för den person som kommer.

Vad är din bild av din nya arbetsplats?

– Jag är jätteimponerad att man gjort de här analyserna. Det behövs för att utredningen ska göras rätt, så det känns jättebra.

LÄS MER:Kartläggning visar brister på förvaltningen

LÄS MER:Ny tillförordnad förvaltningschef

LÄS MER:Efter avhoppet – tillfällig ledning för förvaltningen