Ekbergs flyttar in i klassiska Arenacenter i Kinna

Fastigheten har tidigare varit huvudkontor för välkända företaget Textura och även Kinnasand. De senaste decennierna har det framför allt varit mindre företag som hyrt in sig där och stora ytor har stått oanvända men nu ska det bli ändring.
– Vi vill skapa ett myller av företag, säger Mathias Eriksson vd för Ekbergs.

ANNONS
|

Det är Ekbergs fönsterputs & städ AB som tar över som ägare tillsammans med VVS-företaget Bredin & Co. Det innebär att Ekbergs kommer att flytta sitt huvudkontor till Arenacenter så småningom och även använda garaget till sina fordon. De har varit trångbodda en tid och läget är väldigt bra. Mathias Eriksson framhåller närheten till golfbanan och en busshållplats döpt till Arenacenter som några av fördelarna.

– Det är lite cooolt, äntligen en egen hållplats, säger han och skrattar.

Bakgrunden till fastighetsaffären var att företagets grundare Lennart Ekberg fick en idé i somras efter att ha fått se en bild på Arenacenter.

– Jag såg parkeringen. Vi är trångbodda där vi är nu. Då föddes idén, säger Lennart Ekberg.

Samarbete mellan Ekbergs och Bredins

Han insåg också att han och hans kollegor visste för lite om fastighetsförvaltning, därför frågade de om Bredins var intresserade att köpa fastigheten tillsammans med Ekbergs. VVS-företaget har de kunskaper som behövs när fastigheten behöver renoveras, till exempel vad gäller rör och ventilation. Bredins ska däremot inte flytta in i lokalerna.

Under torsdagen skrev de på papper och kunde börja planera lite mer i detalj för hur de ska förvalta fastigheten. Mathias Eriksson och Andreas Gustafsson som båda är delägare i Ekbergs tog sig en titt tillsammans med Lennart Ekberg och Tom Månsson, vd och ägare på Bredins.

Det rör sig om 6 000 kvadratmeter fördelat på tre plan. Huvudbyggnaden är från början av 1950-talet men den har byggts på i två omgångar. För närvarande finns det ett mindre antal hyresgäster.

– Det kan få komma fler hyresgäster. Det finns ju goda förutsättningar, säger Andreas Gustafsson.

Han pekar på att det finns två lastbryggor som inte utnyttjas idag.

Dansskola och reklamfirma

En av de befintliga hyresgästerna är Tim Johansson som driver Json reklam, han tog över efter sin pappa och de har funnits på Arenacenter i tjugo år. Han ser fram mot att huset görs i ordning, nu är det mycket saker lagrade i lokalerna efter gamla hyresgäster.

– Det är jättebra att få lite ordning här, säger Tim Johansson.

Flera hyresgäster flyttade ut efter en vattenläcka och flyttade inte tillbaka, trots att vattenläckan är lagad sedan flera år.

– Målet är att fylla huset med nya hyresgäster så att det blir en levande fastighet, säger Tom Månsson.

Förutom Json reklam finns bland annat Connys dansskola, en yogastudio och Skene fotoklubb i lokalerna. De nya ägarna köpte fastigheten av Verner Nyman som ägt den sedan tidigare. Fastigheten har bytt ägare flera gånger sedan 1980-talet när Kinnasand tog över efter Textura.

Det kliar i fingrarna på Mathias Eriksson att få plocka bort alla gamla prylar som belamrar fastigheten och kunna börja fixa i ordning.

– Vi hoppas att folk ska få veta att vi har köpt fastigheten och att de hör av sig om de har behov av lokaler, säger Mathias Eriksson.

Han ser framför sig att det finns många småföretagare som arbetar hemifrån som vill få tillgång till fikarum, kollegor och konferensrum. Det skulle kunna bli någon form av kontorshotell.

– Vi vill skapa ett myller av företag, säger han.

Kollegan Andreas Gustafsson fyller i att det är putteravstånd till golfbanan.

Peter Otells pappa drev Textura

En person som blir nostalgisk när han får höra om Arenacenter är Peter Otell.

Han var mycket i fastigheten som barn och som ung arbetade han under några år på Textura som hans pappa Lennart Otell drev från mitten av 1960-talet fram till konkursen 1984.

I samband med att fastigheten bytte ägare fick han chansen att göra ett återbesök.

– Det här är nostalgi för mig, säger Peter Otell.

Fastigheten byggdes i början av 1950-talet när Arne Persson behövde lokaler till sitt textilföretag, som han grundat.

Peter Otell säger att han inte har sparat så mycket från den tiden, därför minns han inte exakta årtal men han vet att hans far Lennart Otell tog över företaget i mitten av 1960-talet och även fastigheten Arenacenter.

– Arena hette det från början men när min far tog över så blev det Textura. Textura var ju ett väveri. Man vävde framför allt möbeltyger och gardiner.

Även om väveriet bytte namn så levde namnet på fastigheten kvar.

Att fastigheten döptes till just Arenacenter var för övrigt en ordlek. Eftersom fastigheten från början ägdes av Arne Persson tillsammans med Nisse Ren, som drev sportaffär i Skene, så kom de på ett namn som innehöll delar av båda deras namn.

Som mest arbetade ett fyrtiotal personer på väveriet. Möbeltygerna användes av möbelföretag som Ulferts och Bröderna Anderssons.

I samband med en reklamkampanj på 1960-talet engagerades populära musikgruppen Family four. Herrarna i gruppen hade fått specialsydda kostymer som de uppträdde i, gjorda av möbeltyger. En av kavajerna auktionerades ut långt senare när tv-programmet Auktionsrundan var i Borås.

– Programledaren sa att tyget var från Italien men det var ju från Kinna.

På bilder syns det att kontoret var inrett enligt den tidens smak, med heltäckningsmattor, mässingsdetaljer och mönstrade tapeter. Peter Otell kommer ihåg mycket av sinnesintrycken från den tiden, hur det doftade textilfabrik.

– Det var ju Kasthallmattor överallt. Det var väldigt stiligt. Allt var specialgjort med egna möbeltyger på väggarna. Designmässigt var det ett förstklassigt företag. Det var ett väldigt vackert väveri. Man chockas ju när man kommer in där nu.

Den gamla inredningen finns inte kvar och det har varit många andra verksamheter i fastigheten efter att väveriet lade ner. Fastigheten har åldrats och både vad gäller fasader och invändigt så kommer det att behövas en uppfräschning.

LÄS MER:Kasthalls nya ägare vill skapa koncern för svensk design

LÄS MER:Ekelunds väveri satsar på ökad export – får draghjälp av kungen

LÄS MER:Sätila of Sweden har fokus på klädmodet