Feststämning vid Mariebergsparken på nationaldagen

Nationaldagsfirandet i Kinnas Mariebergssparken bjöd på feststämning när hundratals personer njöt av sommarvärmen.

ANNONS
LocationKinna|
|

Markborna bjöds på ett numera traditionsenligt firande på nationaldagen i Mariebergsparken, fullt med underhållning, sockervadd och ceremonier av olika slag.

Efter att grindarna öppnats runt halv två-snåret bjöd Kulturskolan på framträdande från elever. Det mottogs med applåder och i vissa fall stor glädje. Barnen sprang omkring och fick testa på ponnyridning, karusell eller hopp i hoppborgen.

Miljöpris för sin insats

Så småningom skulle det ordentliga firandet dra igång och det inleddes med att miljönämnden i Mark delade ut miljöpris till Anders Wilkes som driver Lillegård Fårfarm.

– Det är ett jättestort erkännande och kom som en stor överraskning. Det är en liten kundgrupp jag levererar till. Att kommunen ens uppmärksammar att jag existerar är extra roligt, säger Anders Wilkes.

Både nya Markbor och nya svenskar hade tagit sig till Mariebergsparken. Och för några var det första gången. Kristina Kryundal var där tillsammans med dottern Penny och sambon Daniel Jerverén.

– Det är första gången vi är här. Vi flyttade hit från Göteborg i mars och det här är jättekul. I Göteborg har man varit lite instängd och här är det en mysigare känsla, säger Kristina Kryundal.

Sambon Daniel Jerverén fyller i:

– Det är ett jättegemytligt ställe och vi gör nog om det nästa år, konstaterar han.

Nya traditioner

Kristina och Daniel var inte ensamma om att vara relativt nya i Kinna och Mark. Paret Sara Grevsjö och Matthew McCafferty från Kungsbacka respektive Belfast flyttade hit för ett år sen. Och har redan hunnit med ett firande i Mariebergsparken.

– Vi var här förra året och då kom jag i kontakt med hembygdsföreningen. Det var jättetrevligt även om man inte riktigt vet varför vi firar nationaldagen, säger Sara Grevsjö.

För Matthew McCaffertys del har han hunnit tillbringa åtta år i Sverige men det är först i år han har fått medborgarskap.

– Ansökan tog två och ett halvt år så när jag blev accepterad som medborgare så hade jag nästan glömt av det. Men jag blev väldigt glad, säger Matthew McCafferty.

Och just medborgarskapet är något som många invånare får fira under nationaldagen i Mark.

– Själva nationaldagsfirandet har funnits i många år. Men sen 2015 är medborgarskapsceremonin en del av firandet. De som har blivit svenska medborgare inom kommunen får erbjudande av att komma hit och bli uppmärksammade, säger Eva-Karin Torhem Arnell som är ordförande i kommunfulmäktige i Mark.

Hur många kommer idag?

– 45 stycken har tackat ja av 157 brev som vi har skickat ut, säger Eva-Karin Torhem Arnell.

Och när barnen fått springa av sig och njuta av alla aktiviteter och godsaker som fanns att erbjuda så blev det inmarsch av Mark Symphonic Band samtidigt som flaggorna hissades.

LÄS MER:Stor sökinsats efter försvunnen man

LÄS MER:Nu råder eldningsförbud i Marks kommun

LÄS MER:Marktränarna om Zlatans besked