Beslutet om eldningsförbud grundar sig i den senaste tidens varma och torra väder, som kommer att fortsätta enligt SMHI:s prognoser. Arkivbild.
Beslutet om eldningsförbud grundar sig i den senaste tidens varma och torra väder, som kommer att fortsätta enligt SMHI:s prognoser. Arkivbild. Bild: Kenny Hjälte

Nu råder eldningsförbud i Marks kommun

Från och med klockan 13.00 på fredagen får man inte elda eller grilla i markområden i Marks kommun. Detta gäller.

ANNONS

Nu har samtliga kommuner inom Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, som inkluderar Mark, Bollebygd, Borås, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn, fattat beslut om eldningsförbud.

Beslutet grundar sig i den senaste tidens varma och torra väder, som kommer att fortsätta enligt SMHI:s prognoser. Det gäller från och med klockan 13.00 på fredagen den 2 juni tills vidare.

Under tiden får man alltså inte elda eller grilla i skog och mark som ligger utanför sammanhållen bebyggelse. Däremot gäller förbudet inte i områden där hus eller byggnader ligger intill varandra eller skiljs åt av en väg, gata eller parkmark. Man får grilla på sin egen tomt, innergård, kolonilott, i parker och på vissa campingställen.

Man får även grilla och laga mat på platser som är specifikt byggda för grillning, som är avgränsad med sten eller betongrör.

”Rekommenderat kommunerna”

Redan på torsdagen gick räddningstjänsten Storgöteborg ut med information om att eldningsförbud kommer inträda samma dag i deras samtliga nio ansvarsområden.

– Vi är ju de enda i Västra Götaland som inte har eldningsförbud ännu, men vi har rekommenderat kommunerna att fatta ett sådant beslut, sade Pontus Studahl, vakthavande befäl på Särf, strax innan beslutet kom ut.

SÄRF: Råd till allmänheten

  • Om du upptäcker en brand i skog och mark, larma snabbt 112 och meddela vart det brinner.
  • Släng aldrig glödande cigarettfimpar på marken.
  • Kontrollera alltid om eldningsförbud råder. Du tar enkelt reda på hur hög brandrisken är i appen BRANDRISK Ute eller läs på SMHI:s webbplats.
  • För dig som arbetar i skog och mark med maskiner som kan orsaka gnistor eller varmgång, till exempel motorsågar, slåtteraggregat, markberedningsmaskiner, vill vi också uppmana till stor försiktighet.

Källa: Särf

LÄS MER:Extremt stor skogsbrandsrisk i Mark

LÄS MER:Nu ska Tygriket sluta elda upp tyger – nya EU-regler kommer

LÄS MER:Larm om terrängbrand i Horred

LÄS MER:Då ska du elda gräs för att undvika katastrof