"Håll käft & ät" – unika restaurangen i Fritsla

Ulrika Arnell och Johan Arnell är paret som driver restaurangen ”Håll käft & ät” hemma i sin bakgård i Fritsla.
– Folk hade inte kommit tillbaka om maten varit dålig, eller servicen var dålig. Det verkar som att folk uppskattar det, säger Johan Arnell.

ANNONS
LocationFritsla|
|

En solig kväll i början av april. Via telefon instruktioner om att slå in grannhuset på GPS:en för att lättast navigera sig till huset, som ligger undanskymt, alltjämt relativt centralt i Fritsla.

Mycket riktigt. Precis vid grannadressen finns en skylt uppsatt: ”Håll käft & ät” pekar i riktning in bland några träd. Efter ett hundratal meter skymtar ett hus och en gårdsplan.

På gårdsplanen är en liten eld tänd. Där möter Ulrika Arnell upp.

– Det är för att hålla värmen, säger Ulrika.

Ulrika Arnell och Johan Arnell driver en restaurang hemma i uthuset i Fritsla.
Ulrika Arnell och Johan Arnell driver en restaurang hemma i uthuset i Fritsla. Bild: Gustaf Hallin

På gården utanför huset ligger ett litet uthus, som är öppet i ena änden, och en dörr i den andra.

Nu driver hon tillsammans med maken Johan en restaurang i uthuset. Från början var tanken att ha utrymmet för att familjen skulle kunna umgås där, men ambitionsnivån höjdes snart.

Ulrika arbetade på ett bageri innan, men blev uppsagd för en tid sedan. Hon har även arbetat på en redovisningsbyrå tidigare. Samtidigt hade maken Johan tröttnat på snickaryrket, där han drev en egen firma.

Öppnade Håll käft och ät under julen 2021

Innan julen 2021 hade paret första sittningen.

– När vi båda hade våra ordinarie jobb körde vi ungefär varannan helg under högsäsong. Från mars till september. Då jobbade jag varannan helg på bageriet. Så det var väldigt intensivt.

Det är mycket prepp och jobb inför varje sittning, medger de.

Kan ni leva på detta?

– Det är det vi försöker ta reda på det här året. Kan vi få en inkomst på det här? Vill vi jobba så här? Det är något som är väldigt intensivt när man gör det själv också. Dels så är det väldigt roligt att träffa folk, man får energi av det, men det är mycket runtomkring. Fördelar är att man får jobba nära hemma. Det är ingen restid till jobbet.

Odlar grönsaker hemma i Fritsla

Paret tar emot bokningar via sociala medier, och försöker lägga en meny som är säsongsbetonad.

– Det ska vara så lokalt och i säsong som det går. Vi odlar mycket i vår trädgård normalt sett.

De upplever att de fått ett positivt mottagande i byn efter att de öppnat, och många av gästerna är människor som bor i Fritsla, enligt paret.

– Folk hade inte kommit tillbaka om maten varit dålig, eller servicen var dålig, det verkar som att folk uppskattar det.

Ulrika och Johan Arnell driver en restaurang hemma i uthuset i Fritsla.
Ulrika och Johan Arnell driver en restaurang hemma i uthuset i Fritsla. Bild: Gustaf Hallin

De beskriver hur en kväll kan se ut:

– Det blir oftast jag som hälsar välkommen och tar emot gäster, säger Ulrika.

Efter mottagandet och en stunds mingel välkomnas gästerna in i matutrymmet.

Ett avlångt bord i tjockt trä för matgästerna. I den andra änden ett par grillar, och en bänk som ramar in köksutrymmet.

De är noga med att det ska vara en personlig känsla under middagen.

– Jag brukar säga: ”Ni är inte på någon restaurang. Ni är hemma hos oss och äter”, säger Johan.

Ulrika fyller på:

– Det blir väldigt intimt. Det blir att man pratar ganska mycket med gästerna, beroende på vad de söker för kontakt.

Därför heter restaurangen ”Håll käft & ät”

Efter att gästerna slagit sig ned vid matbordet är det Johans tur att gå igenom menyn och en del praktiska detaljer, som Ulrika uttrycker det.

Fem rätter och drygt tre timmar senare börjar det bli dags att avrunda kvällen.

– Det brukar vara livat vid stängningsdags. Det blir ganska socialt under tiden, de bästa kvällarna är när det är blandade sällskap. När folk inte känner varandra. Oftast hittar man gemensamma nämnare, säger Ulrika.

Namnet ”Håll käft & ät” kan väcka en del frågor vid första anblick. När namnfrågan kommer på tal börjar de båda skratta ljudligt.

– Det var så när man växte upp. Inte som idag när du frågar sina barn vad vill du äta. Det stod mat på bordet, tyckte du inte om det var det ”håll käft och ät”, säger Johan.

– Det låter som att du hade en väldigt hård uppväxt, skrattar Ulrika.

– Nej, jag hade en fin uppväxt. Min mamma var väldigt bra på att laga mat. Min mamma skulle aldrig ta de orden i sin mun, men det var attityden. Vi gör inga specialmenyer, säger Johan.

Ulrika Arnell och Johan Arnell driver en restaurang hemma i uthuset i Fritsla.
Ulrika Arnell och Johan Arnell driver en restaurang hemma i uthuset i Fritsla. Bild: Gustaf Hallin

LÄS MER:Operasångaren som startade kulturkrog i Rydal

LÄS MER:Nytt konstgalleri i Rydal – då är vernissagen

LÄS MER:Restaurangprogrammet på Marks gymnasieskola pausas