Jórs islandshästförening är utsedd till årets lokalförening

Bland över 70 lokalföreningar i Sverige blev Jórs islandshästförening i Mark utsedd till den bästa. Nu satsar de vidare med julshow.
– Vi är ju väldigt stolta, säger Åsa Jensen Håkanson, ansvarig för ungdomssektionen.

ANNONS

I det böljande landskapet öster om Fritsla ligger Milåsa. Det fullkomligt gnistrar i gräset, på en liten damm ligger isen så tjock att man utan problem kan åka skridskor på den och ett par dansksvenska gårdshundar hälsar nyfiket på besökare.

Jórs slandshästförening har ingen egentlig hemmaplan, men Milåsa är så nära man kan komma.

Medlemmarna är spridda över hela Mark, vissa ända ner mot Varberg. Tävlingarna sker ofta i Björketorp, men denna söndag ska ungdomarna som tidigare i år deltog i Lag-SM samlas här för att repetera sin show.

– Många har egna hästar, men föreningen samlar oss alla. Vi har ingen riktig hemmaplats utan är på lite olika anläggningar när vi gör olika saker, säger Åsa Jensen Håkanson, som driver Milåsa och är ansvarig för ungdomssektionen.

Fick oväntat ett fint pris

Under en konferens i Stockholm kom nyligen ett oväntat besked. Svenska Islandshästförbundet, alltså riksföreningen, delade ut priset för ”Årets lokalförening 2023”.

– Vi är ju väldigt stolta. Vår ordförande som var med på konferensen visste ingenting, hon sade att hon hade stått och gråtit på scenen, säger Jennie Jedenberg, också hon ansvarig för ungdomssektionen.

Och det är just ungdomssatsningen som fokuset ligger på i motiveringen till utmärkelsen och anledningen till att föreningen, av över 70 i hela Sverige, blivit uppmärksammad.

Det började med några vandringar, strandridning med bad i Varberg, och en ritt med övernattning i Skephult. Det hela blev större och större, och i somras drog en hel karavan med hästtransporter och husvagnar från Milåsa mot Västmanland för att delta i Lag-SM, för andra året i rad.

– Det var jättekul. Det var mycket tack vare det som vi blev uppmärksammade. Vi hördes mycket, vi hade våra hejaramsor och tröjor, säger Åsa Jensen Håkanson.

Jennie Jedenberg lägger till:

– I år var det många som kommenterade att de mindes oss från förra året. I år tog dessutom ett av våra lag brons och det andra presterade också väldigt bra.

Bjuder in allmänheten till show

Men det är en dyr sport. Lite hjälp kan man dock få genom föreningen vars ungdomar samlar in pengar genom att driva kafé under evenemang och att sälja strumpor.

– Anmälningsavgiften är 3000 kronor till SM, men det kunde föreningen betala, de har varit jätteduktiga och jobbat ihop till det, säger Åsa Jensen Håkanson.

En annan motivering till att föreningen fick den fina uppmärksamheten var att de haft prova på-läger som varit öppna för alla.

– Där fick man testa på en massa roliga grenar från Lag-SM. Då blev också många så intresserade att de började här, säger Jennie Jedenberg.

Lag-SM avslutas med en stor show där engagemanget sträcker sig långt bortom själva ungdomarna. Diverse familjemedlemmar har tagit sig tid att sy dräkter och ordna med rekvisita.

För att fler ska få njuta av showen ska den nu sättas upp för allmänheten, som lunchunderhållning under en ridtävling den 9 december här på Milåsa.

– Då får de plocka fram sina fräcka kläder igen. Det ligger många timmars tränad och sömnad bakom så det är kul att få visa upp, säger Åsa Jensen Håkanson.

LÄS MER:Succé för Jórs islandshästar under lag-SM i Riddarhyttan

LÄS MER:Här hyllas Öxabäcks damlag – skylt ska påminna om historien

LÄS MER:Caroline Olsson tar över Danskompaniet i Skene