Lång rad synpunkter på Kaskad – givande möte mellan parterna

Funktionsrätt Mark skickade in en mängd synpunkter gällande tillgänglighetsanpassning på nybyggda badhuset Kaskad i Skene. Efter ett möte mellan parterna ska nu mycket åtgärdas.
– Det kändes väldigt positivt, säger Ann Iberius-Orrvik, ordförande i Funktionsrätt Mark.

ANNONS
LocationSkene|
|

I april var Funktionsrätt Mark på studiebesök på det nybyggda badhuset Kaskad i Skene. Det hade föranletts av att medlemmar hade hört av sig med klagomål angående tillgängligheten på badhuset. Besöket ledde till en rad observerade brister och en lista lämnades in till funktionshinderrådet i kommunen.

– Vi gör så för att få det svart på vitt, för att våra synpunkter skulle dokumenteras, säger Ann Iberius-Orrvik, ordförande i Funktionsrätt Mark tillika moderat politiker i kommunen.

På listan fanns bland annat synpunkter på att de räfflor i marken som ledsagar synnedsatta till toaletten ledde till en icke-tillgänglighetsanpassad sådan, genomskinliga dörrar och väggar hade inte tillräckliga kontrastmarkeringar för att kunna urskiljas samt avsaknad av handtag för att få hjälp att resa sig från bänkar i omklädningsrum.

Ombyte stjäl tid från passen

Vad gällde själva verksamheten fanns det synpunkter på att ett pass i terapibadet startade i samma stund som badhuset öppnar. Med tid för ombyte blev det passet i realiteten snarare en halvtimme.

– I vår förening säger vi att vi vill vara i badhuset för att det är väldigt bra. Bad innebär också en bra rörelse och motion och finns också tillgängligheten så ökar också kundunderlaget och intäkterna, säger Ann Iberius-Orrvik.

Listan skickades vidare till teknik- och serviceförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen som båda är inblandade i driften av badhuset. Katja Drugge, förvaltare på teknik- och serviceförvaltningen, fick den på sitt skrivbord.

– Då kände vi, efter att vi pratat i gruppen, att vi tar ett möte för att få samma bild och försäkra oss om att vi ser samma sak, säger hon.

”Blev glatt överraskad”

Under mötet mellan Funktionsrätt Mark och företrädare för teknik- och serviceförvaltningen togs synpunkterna upp och båda parter verkar vara nöjda efter en konstruktiv dialog.

– Det kändes som att vi förstod varandra. Vi tog till oss vissa saker och andra delar var redan åtgärdade, säger Katja Drugge.

Ann Iberius-Orrvik håller med om att mötet varit givande.

– Det kändes väldigt positivt, jag blev glatt överraskad av att vi fick frågan, säger Ann Iberius-Orrvik.

Efter mötet är nu flera åtgärder på gång. Tydligare kontrastmarkeringar på genomskinliga väggar och dörrar ska på plats, nya markeringar i golvet likaså. Madeleine Nilsson, chef på Kaskad, meddelar per mejl att en schemaändring gäller från i höst som gör att tid för omklädning inte ska stjäla tid från passen.

Vill bli tillfrågade innan

Teknik- och service ska lämna ett formellt svar på skrivelsen innan året är slut och jobbar på att ta fram vilka ytterligare åtgärder som är möjliga att genomföra.

– Jag tycker att vi hade en bra dialog och diskussion, vi hade en positiv känsla när vi lämnade mötet, säger Katja Drugge.

Ann Iberius-Orrvik skulle dock gärna se att Funktionsrätt Mark alltid blir tillfrågade om synpunkter innan byggnationer av offentliga miljöer.

– Vår förhoppning är att vara ett rådgivande organ vad gäller funktionshinder och tillgänglighetsanpassning. Det är det som är vårt kompetensområde, säger hon.

LÄS MER:Skolsimskolan på Kaskad utökar sin verksamhet – färre elever är simkunniga

LÄS MER:Nu är Kaskad invigt och öppet för allmänheten

LÄS MER:Politikern vill se fler skyltar mot tomgångskörning i Mark