Mario Kart på riktigt när Rydals Herrgård kör AW

Det började som en sportlovsaktivitet men på Facebook var det flera vuxna som var avundsjuka. Rydals Herrgård lyssnade och nu kan man spela Mario Kart live – sippandes på en bira.

ANNONS
|

Under sportlovet fick ägaren till Rydals Herrgård, Olof Söderberg, en idé. Museet hade aktiviteter för mindre barn, det måste hända något på herrgården för de lite större.

– Vi byggde upp en bana i källaren och körde Mario kart live-turnering där, säger restaurangchefen Andreas Ekenberg.

Det går alltså ut på att med hjälp av en handkontroll styra en radiostyrd bil runt en bana man själv konstruerar. Med hjälp av en kamera på bilen styr man den och på teven ser man de bananskal och mynt som föraren känner igen från ”vanliga” Mario Kart.

– På torsdagen på sportlovet var det väl en tjugo ungar här. Men sedan skrev vuxna på Facebook att ’det där vill vi också göra’. Då sade vi att vi flyttar upp banan och kör här som after work på torsdagar, säger Andreas Ekenberg.

Styr bilarna mellan stolsbenen

Han och Sam Pankhurst, som också jobbar på restaurangen, styr varsin bil runt borden i det som kallas Guldrummet under torsdagskvällen.

Klockan är strax efter fem och än har inga gäster dykt upp, än så länge är konceptet i sin linda. Men Andreas Ekenberg hoppas att det rullar in så småningom.

– Vi har öppet varje torsdag från fem och det brukar komma folk strax innan sex. Det är lite olika beroende på vilken dag det är, du är det ju dagen innan lön.

Kollektivtrafiken beskriver Andreas Ekenberg också som ett hinder.

– Vi tappar mycket på det tyvärr. Ibland har vi abonnerat buss och vi i personalen har också hjälpt till att hämta och lämna gäster, vi jobbar ju och håller oss nyktra.

Tanken är att TV-spelet ska kunna vara en aktivitet i samband med konferenser och liknande.

Ägaren sjunger opera

Ägaren Olof Söderberg vinkar av sin personal i hallen. Den före detta operasångaren ska nämligen till Göteborg och uppträda under en operakväll på Bommen. Ett koncept han tar med sig till Rydals Herrgård redan under fredagen och ett antal gånger till under våren.

– Man får inte köra för svårt och segt på krogen, det får bli treminuterslåtar. Det är några sopraner som vill köra brevscenen från Eugin Onegin men den är 17 minuter lång och då vill ju publiken skära sig i handlederna efter ett tag, säger Olof Söderberg och slinker iväg innan Mark-Posten hinner ta bild på honom.

Stort intresse för Elvis-afton

Strax därefter slås dörren upp och kvällens första gäst hänger av sig jackan.

– Du vet vad jag vill ha, säger Jens Kling och snart sitter han i baren med en öl.

Även om det möjligen inte blir fullsatt denna torsdagskväll finns det bättre kvällar. Som på torsdag nästa vecka då Thomas Klasson kommer och tolkar Elvis.

– Vi sa att det skulle vara drop-in men folk har ringt och bokat och nu är det nästan fullt, säger Andreas Ekenberg.

LÄS MER:Dyraste renoveringen någonsin för Mark Bostad – husen i Assberg ska få nytt liv

LÄS MER:Kommunen sätter upp kameror på resecentrum i Kinna