Lillemor Berglund Andreasson är kommundirektör i Marks kommun. Obs: Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Lillemor Berglund Andreasson är kommundirektör i Marks kommun. Obs: Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Bild: Boel Ferm

Marks kommunchef i Bryssel under terrordådet

Marks kommundirektör Lillemor Berglund Andreasson befann sig i Bryssel samtidigt som ett terrordåd dödade två svenskar under måndagskvällen.
– Det är obeskrivligt och obehagligt, säger hon.

ANNONS
LocationMark|
|

När Mark-Posten når henne står hon i passkontrollen på flygplatsen, för att ta ett flyg hem till Sverige senare under tisdagen.

Kommunchefen var i Bryssel för en rad av olika studiebesök tillsammans med kollegor i Boråsregionen och Sjuhärads kommunalförbund.

De anlände till Belgien under söndagen och hade tänkt resa hem först på onsdagen.

Samtidigt skulle Sveriges herrlandslag spela mot Belgien i kvalet till EM under måndagskvällen. Under kvällen inträffade ett terrordåd, där två svenskar sköts ihjäl i centrala Bryssel.

Mark-toppen: ”Det är en orolig tid vi lever i.”

När nyheten nådde Berglund Andreasson satt hon på en restaurang med övriga delar av sällskapet från Sverige.

– I går kväll när vi haft besök gick vi och åt på restaurang i centrala Bryssel. Där fick vi information från anhöriga om att det skett en skjutning. Vi läste på medierna och förstod att det hänt något, säger hon.

Terrordådet inträffade i de centrala delarna av Bryssel, och sällskapet åt middag i närheten av rådhustorget. Hur nära sällskapet var det som inträffade vet inte Lillemor Berglund Andreasson.

Vad tänker man när sånt här inträffar?

– Det händer väldigt mycket runtom i världen. Det är en orolig tid vi lever i.

Hon fortsätter:

– Sårbarheten för enskilda individer, och hur snabbt det kan gå. Det går inte att förbereda sig. Jag tänker mycket på offren och deras närstående men även alla som var på plats för att stödja Sverige i matchen.

Ställde in resten av besöket i Bryssel efter dådet

Sällskapet tog sig tillbaka till hotellet, och senare under natten och tisdagsmorgonen togs beslut om att ställa in resterande del av besöket.

– Vi bokade om och planerade att åka hem idag. Man förstår allvaret i det som händer, säger hon och fortsätter:

– Det är fruktansvärt för offren och deras familjer. Det påverkar oss alla när sånt här händer.

Matchen pausades, och svenska supportrar på arenan ombads att stanna kvar i flera timmar, och även ta av sig kläder som pekade ut de som svenskar.

På tisdagsmorgonen kom uppgifter om att den misstänkte gärningsmannen skjutits till döds av polis i Bryssel. Uppgifterna bekräftades senare av belgiska myndigheter.

LÄS MER:Stal nio vapen vid inbrott – nu döms tre män

LÄS MER:Man hittade hagelpatroner på parkeringsplats i Skene

LÄS MER:Västra Götalands landshövding Sten Tolgfors besökte Rydal: ”Nu sätter vi samarbetet i spinn”