Nu blir det gratis med mensskydd på skolorna i Mark

Alla elever från fyran och upp till gymnasiet ska ha tillgång till gratis mensskydd i skolan. Det meddelar kommunen via ett pressmeddelande idag.

ANNONS

Just nu monteras rosaröda lådor upp i skolorna runt om i kommunen. Lådorna är märkta ”Grejer för tjejer” och ur de kan de elever som behöver kunna ta gratis mensskydd under en provperiod.

– Jag hoppas att detta faller väl ut och blir permanent, men det är ett beslut för politiken, säger Malin Anckarstrand, enhetschef barn- och utbildningsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Mensskydd för 130 000

Kommunen har köpt in mensskydd för 130 000 och provperioden gäller så länge de räcker. Vad som händer därefter är inte säkert.

– Jag tror att det kan kännas som en extra trygghet, att man inte ska behöva hamna i trångmål utan veta att det finns bindor och tamponger att hämta, säger Malin Anckarstrand vidare i pressmeddelandet.

Jönköping och Karlskrona har tidigare i år gjort liknande satsningar, nu gör alltså Mark likadant. Lådorna som mensskydden ska förvaras i är gjorda av elever på Industritekniska programmet på Marks Gymnasieskola.

– Kostnaden blev bara en bråkdel vilket gjorde att vi kunde köpa in mer mensskydd istället och det är jag glad för, säger Malin Anckarstrand i pressmeddelandet.

LÄS MER:Klart: De blir kommunkoreografer i Mark

LÄS MER:Fem män får fyra års fängelse för narkotikasmuggling

LÄS MER:Barn i drunkningstillbud på Kaskad