Odlarna i Berghem satsar – nytt gatukök på vid växthusen

I tre år har Odlingsbolaget Svalan i Berghem sakta vuxit och levererat grönsaker både till privatpersoner och restauranger. Nu utökar de verksamheten med ett gatukök.
– Kan bli allt från varmkorv till fine dining, säger Joel Albertsson, en av ägarna.

ANNONS

Många har säkert åkt förbi den färgglada containern mellan Skene och Berghem. Nu, när frosten ligger över raderna av odlingar och man kan åka skridskor på bevattningsdammen, är det inte mycket aktivitet här.

Men det ska det snart bli.

– Det har gått väldigt fort. Det här är tredje säsongen sedan vi började bygga upp allt, då var det bara ett fält här, säger Joel Albertsson, en av fyra delägare i Odlingsbolaget Svalan.

Köpte tomten för tio år sedan

Det var tio år sedan han tillsammans med sina föräldrar köpte tomten. Då hade han mycket tankar på självhushållning, men efter att ha fått barn blev tid en bristvara och intresset en dyr hobby.

Själv bor han kvar i Göteborg, men har nu gjort intresset till en affärsverksamhet.

– Vi var några gamla barndomsvänner som inte hade setts på ett tag, men vi sågs och jag pitchade mina idéer. Detta var under covid och alla hade gått i samma tankar med självhushållning och matförsörjning, alla har ett intresse av miljö och hållbarhet, säger Joel Albertsson.

Perfekt projekt under pandemin

Kompanjonerna, som heter Zacharias Antoniades, Yannick Susini och Jonas Struck, blev varslade och permitterade under covid, något som möjliggjorde att avsätta mycket tid till projektet.

– Det var jävligt kul att ha det här, man fick vara ute och jobba ihop i friska luften. Det var väldigt upplyftande under den perioden, säger han.

Här har i tre års tid nu odlats grönsaker och kunderna är både privatpersoner och restauranger. Då de fyra är från Göteborg och har kontaktnät där har mycket av primörerna gått dit.

– Växthusgrödorna är väldigt populära i Sverige, folk gillar tomat och gurka, säger Joel Albertsson.

Inte lika mycket mangold?

– Det är kul men inget folk vill ha varje dag, då ligger det bara i kylen och skräpar. Men matkulturen är nog också i långsam förändring. Vissa odlare i USA säger att de bara odlar sallad nu men lägger man ner två salladshuvuden i en kasse här kommer de tillbaka nästa gång och säger att det var för mycket sallad, säger han.

Rotfrukter går däremot hem i stugorna.

– Det är många som sagt att de vill ha mer den här säsongen.

Har tatueringsstudio i Göteborg

Än så länge drar ingen i gänget in sin huvudsakliga inkomst från verksamheten. Joel Albertsson har själv igång sin tatueringsstudio i Göteborg.

– Vi är i en ålder där många har välbetalda jobb jämfört med vad man kan plocka ut här i den här fasen.

Men ett delmål är att de snart ska kunna vara två som jobbar heltid med odlandet och dessutom ha en anställd. Förutom odlingen i Berghem har de också bland annat en odling på taket av Clarion Post Hotell i Göteborg som de sköter om, samt nyligen köpt ett företag som sysslar med mikrogrönt.

– Det är skott, man drar upp dem till de här hjärtformade bladen som man sår väldigt tätt och skördar tidigt. Sedan används det till garnityr på finrestauranger och på mackor.

Varmkorv eller finmat i gatuköket

Hela filosofin på odlingen handlar om regenerativt bruk. Tanken är att minimera användandet av fossila bränslen och näringstillförsel och att hela kedjan från producent till konsument ska vara lokal. Man vill också att bruket ska bidra till biologisk mångfald.

Hagen på andra sidan vägen råder Joel Albertsson också över. Där har han planer på att kunna anordna en marknadsplats med exempelvis spelningar och sommarkafé. Men innan dess kommer man förhoppningsvis kunna njuta av vad som nu erbjuds i det nyinköpta gatuköket som nu är lyft på plats vid de befintliga odlingarna.

– Det kan bli allt från varmkorv till fine dining. Vi har lite kontakt med kockar och folk som håller på med mat så vi hoppas få ut dem hit för att köra lite olika koncept.

En liten uppmaning vill han också skicka med.

– Om man är sugen på att köra någon pop-up här någon vecka eller så får man gärna höra av sig. Vi är öppna för alla idéer.

LÄS MER:Berghems mekaniska får hjulen att snurra i Mark

LÄS MER:Älekullabonden ska samla matproducenterna i Trivselbygden

LÄS MER:Jórs islandshästförening är utsedd till årets lokalförening