Kommunen får inte dra ledningar på sjöbotten

Kommunen har ansökt om att få dra sjöledningar för bland annat dricksvatten och spillvatten på botten av sjön Lygnern. Nu säger mark- och miljödomstolen nej till ansökan. Flera grannar har tidigare överklagat projektet.

ANNONS
|

Ansökan gäller ledningar för dricksvatten, spillvatten och fiberkablar som kommunen vill lägga på sjöbottnen. Bakgrunden är att områdena Flohult och Dyrenäs utanför Sätila har fått fler invånare i och med att fritidshus omvandlats till åretruntboende. Då ökar kraven på kommunen att bygga ut det kommunala VA-nätet så att invånarna där kan ansluta sig till det. Enskilda avlopp innebär ökade påfrestningarna på miljön runt Lygnern.

– Det är den ansökan som nu avvisas av mark- och miljödomstolen. Domstolen anser att kommunen inte uppfyller alla kriterier, säger Viktor Larsson, projektledare vid teknik- och serviceförvaltningen.

Kritik från fastighetsägare

Fastighetsägare i området har bland annat påpekat riskerna för avloppsläckor i Lygnern och att det innebär ingrepp på badplatser. Att dra ledningen på land medför ingen risk alls för Lygnern, enligt fastighetsägarna.

En av fastighetsägarna är Lennart Frisch och han har också varit ombud för flera andra fastighetsägare i samband med att de överklagat frågan om VA-ledning över sjön. Han är kritisk mot hur kommunen har agerat, både rent juridiskt och vad gäller miljön.

– Kommunen har gått in med berått mod och ansökt när de inte har rådighet, säger Lennart Frisch.

Kritiken vad gäller miljön handlar om risken att en ledning ska flyta upp eller läcka avloppsvatten i Lygnern, som är en populär badsjö och vattentäkt.

– Den här typen av lösningar att lägga ledningar i sjön, det gjorde man för kanske femtio år sedan. Får de en läcka på en trycksatt avloppsledning, då får vi ett rejält utsläpp. Det är förkastligt, då skyddar man inte sjön, säger han.

Lennart Frisch har en bakgrund som civilingenjör och har arbetat länge med frågor som rör miljörätt. Han är medveten om att kommunen har rätt att tvångsansluta fastigheter till det kommunala VA-nätet och har inget principiellt emot att det VA-nätet byggs ut.

Det han vill se är andra lösningar, där ledningarna dras på land. De alternativ som han nämner är att ansluta Flohult till det befintliga ledningsnätet vid Skogshöjd och för Dyrenäs att installera ett minireningsverk eller ansluta till Fotskäl. Det blir enligt honom billigare och bättre för miljön.

– Räknar man med ledningens hela livslängd och med underhållskostnader så blir varje markförlagd ledning billigare än en sjöförlagd och dessutom blir det mycket bättre för miljön, säger Lennart Frisch.

Flera frågor måste lösas

Det är en ganska komplicerad juridik som omgärdar beslutet där bestämmelser i både miljöbalken och ledningsrättslagen är inblandade. Ledningsrätt innebär att exempelvis en kommun får lov att dra VA-ledningar på en fastighet om det går att visa att ledningen tillgodoser ett allmänt behov och att nyttan är större än det intrång och de olägenheter som ledningen orsakar. Miljöbalken reglerar de miljöproblem som kan uppstå exempelvis när en ledning dras i vattnet. I februari fick kommunen rätt i mark- och miljödomstolen, då handlade det om att fastighetsägare i området överklagat lantmäteriets beslut.

– Då fick man ett domslut som gick på kommunens linje. Det är det som är lite klurigt. Vi har två parallella processer igång, säger kommunens projektledare Viktor Larsson.

I det senaste beslutet som kom i förra veckan så konstaterar mark- och miljödomstolen att kommunen inte har rådighet, rätt att bedriva den här typen av verksamhet, i sjön.

Kommunen måste få rätt enligt båda lagarna för att det ska kunna bli någon vattenledning. Därför funderar kommunen nu på om domen ska överklagas, enligt Viktor Larsson.

Själva miljöfrågan är inte prövad i domstol ännu.

Teknik- och serviceförvaltningens projektledare ser fördelar med att dra ledningarna, det rör sig om cirka fem kilometer, över Lygnern.

– Lägger vi den i sjön så har vi såpass bra teknik och kontrollsystem att vi kan undvika läckage. I grund och botten så kommer det inte att skada sjöbottnen om det ligger en ledning på botten, säger Viktor Larsson.

Om kommunen skulle välja ett annat alternativ, att dra vattenledningarna längs marken, skulle det påverka miljön på annat sätt.

En landbaserad ledning skulle bland annat innebära schaktning och skogsavverkning inom strandskyddat område.

– Det påverkar miljön på ett annat sätt. Jag tror inte att det är den optimala vägen att gå, att lägga en landbaserad ledning.

LÄS MER:Huset i Hyssna har stått färdigt ett år– fortfarande inget VA draget

LÄS MER:Reningsverket behöver renoveras för 200 miljoner

LÄS MER:Markpolitikerna spolar tjänstemännens förslag – renovering av reningsverk skjuts på framtiden