Markpolitikerna spolar tjänstemännens förslag – renovering av reningsverk skjuts på framtiden

Politikerna i teknik- och servicenämnden går inte på tjänstemännens förslag utan väljer att vänta med renoveringen av Skene avloppsreningsverk. I stället satsar nämnden på ett nytt vattenreningsverk för dricksvatten.

ANNONS
|

– Vi kör inte över tjänstemännen men vi har en annan uppfattning, säger teknik– och servicenämndens ordförande Bo Petersson (S).

Mark-Posten har tidigare skrivit om planerna för Skene avloppsreningsverk som beskrivs som kraftigt nedslitet och svårarbetat.

För att rusta upp det snart 50 år gamla reningsverket krävs det en stor investering av kommunen, 200 miljoner kronor enligt de beräkningar som teknik- och serviceförvaltningen har gjort. Nu väljer politikerna i nämnden en annan väg: Renoveringen skjuts på framtiden. I stället satsas det på att bygga ett nytt vattenreningsverk för dricksvatten i Skene.

– Det är ett nybygge på den södra stranden av Viskan, i storleksordningen 100 miljoner kronor, säger Bo Petersson (S).

Reningsverket skjuts på framtiden

Politikerna i teknik- och servicenämnden valde i februari att avvakta med ett beslut och bad tjänstemännen om förslag på alternativ till att renovera reningsverket. Nu väljer alltså nämnden en annan linje.

– Tjänstemännen blir väl inte glada men de får finna sig i det. Det är vi som bestämmer, säger Pär-Erik Johansson (M), ledamot i teknik- och servicenämnden.

Det var en nästan enig nämnd som tog beslutet. Ledamoten Arthur Thiry (V) reserverade sig mot beslutet.

– Vi tog ett beslut om hela VA-verksamheten att vi ska sätta det nya vattenverket först för det är mest ansträngt. Reningsverket skjuter vi på framtiden, säger Johansson.

Genom att satsa på dricksvattenverket i Skene så säkras vattenkvaliteten och vattentillgången även inför framtiden. Det handlar bland annat om att centralorterna Kinna och Skene växer.

– Det mest sårbara är vår vattenförsörjning. Vi får aldrig råka ut för att invånarna blir av med vattenförsörjningen, säger Bo Petersson (S).

Det finns flera förklaringar till att nämnden väljer att vänta med att renovera avloppsreningsverket. Dels är det en stor investering att hantera samtidigt med satsningen på dricksvatten, dels är det ett nytt tillstånd på gång för avloppsreningsverket. Därför anses det bättre att avvakta tills de vet vilka konsekvenser det nya tillståndet för med sig. Det kommer också nya EU-direktiv för avlopp. Nämnden är beredd på att diskussionen om att renovera avloppsreningsverket kommer att dyka upp på nytt.

– Två års extra försening på reningsverket, det spelar ingen roll för vi har bra rening med de tillstånd vi har, säger Pär-Erik Johansson (M).

Nämnden har tidigare beslutat att VA-avgiften ska öka med 5 procent under nästa år.

Kommunfullmäktige i Mark kommer att ta ställning till kostnaderna som nybyggnationen av dricksvattenverket för med sig i budgeten som antas i juni.

LÄS MER:Hyresgästföreningen om jätteprojektet i Assberg

LÄS MER:Huset i Hyssna har stått färdigt ett år– fortfarande inget VA draget

LÄS MER:Reningsverket behöver renoveras för 200 miljoner