Reningsverket behöver renoveras för 200 miljoner

Gammalt, omodernt, kraftigt nedslitet och svårarbetat. Så beskrivs Skene avloppsreningsverk i skrivelsen från tjänstemännen på förvaltningen som politikerna nu ska ta ställning till.

ANNONS

På bilder som skickats med i en bilaga till informationen syns det att det saknas skyddsgaller och staket på flera ställen och att det saknas nöddusch och larmsignaler vid ett par äldre kemikalietankar intill anläggningen.

– En av orsakerna att vi behöver göra något är ju arbetsmiljön, säger Bo Petersson (S) ordförande i teknik- och servicenämnden.

Förutom arbetsmiljön handlar det också om att möta framtidens reningsbehov. Därför behöver bland annat bassänger, styrsystem och reningsprocessen att renoveras eller moderniseras enligt förslaget från förvaltningen.

Borås Tidning har tidigare skrivit om behoven av renovering vid reningsverket.

Bo Petersson (S) säger att han är medveten om att det finns väldigt stora behov. Det som fått nämnden att vänta med att ta ett beslut är att det rör sig om väldigt stora summor, 200 miljoner kronor.

Därför togs inget beslut vid mötet i februari, politikerna bad om att få en komplettering.

– Förvaltningen fick i uppdrag att komma med alternativ till de olika investeringar som behöver göras inför nästa möte i nämnden 23 mars.

Bygga nytt eller renovera

Problemen har varit kända en längre tid, i maj förra året skrev kommunen på sin hemsida om att det fanns stora behov av renovering. I förslaget som var uppe till beslut i februari framgår det att det snart inte går att få tag på reservdelar på marknaden. Om inte renoveringen kommer igång snart så riskerar kommunen att dra på sig stora kostnader för underhåll och akuta åtgärder i framtiden. Det finns också en risk för miljökonsekvenser om det sker utsläpp av skadliga ämnen till Viskan.

Att bygga nytt istället för att renovera beräknas kosta det dubbla jämfört med de 200 miljoner kronor som nämns i kalkylen.

Nämndordföranden Bo Petersson (S) vill inte forcera fram ett beslut, han gör inte helt samma bedömning som förvaltningen.

– Det beror på vad man menar med bråttom. Det finns ett behov av detta, det är svårt att säga om det är bråttom.

En anledning till att politikerna är avvaktande är att det kommer nya EU-direktiv som förmodligen kommer att påverka andra länder mer än Sverige men det gör att det finns en osäkerhetsfaktor.

– Det finns en bakomliggande orsak som gör att det finns en osäkerhet, vi kommer förmodligen att få ett nytt avloppsdirektiv. Det kommer att leda till att vi får ett förtydligande i den lagstiftning som vi har. Jag hoppas att vi kan ta ett beslut 23 mars på hur vi ska gå vidare.

Krävs beslut i fullmäktige

När nämnden har tagit sitt beslut behöver kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ta ställning till kostnaderna, i den budget som antas i juni.

Bo Petersson (S) säger att politikerna i teknik - och servicenämnden är överens i frågan.

– Det finns i de väsentliga frågorna inga skiljaktigheter i nämnden. Det kan röra sig om mindre detaljer.

Om reningsverket renoveras för 200 miljoner kronor så kommer kostnaderna att på lång sikt fördelas till VA-kollektivet, det vill säga alla som är anslutna eller ansluter sig till kommunens VA-nät. Nästa år kommer VA-avgiften att höjas med 5 procent.

– Det beslutet togs vid föregående månads möte, 23 februari.

Höjningen har sett ungefär likadan ut de senaste 7-8 åren och det handlar om att kommunen behöver kunna möta framtida kostnader.

– Om man ser i backspegeln så är det mycket men det har varit nödvändigt, säger Bo Petersson.

Bo Kindström (SD) som är vice ordförande i nämnden är överens med ordföranden om att det är viktigt att få mer information innan de tar ett beslut.

– Det är ju en penningfråga. Det var ett otroligt dyrt förslag de hade lagt fram. Skillnaden kanske inte blir så stor mot att bygga nytt, säger Bo Kindström (SD).

Han presenterar ett resonemang som som går ut på att prioritera en renovering av reningsverket för dricksvatten och istället lappa och laga bristerna på avloppsreningsverket.

– Det finns alltid risker med att vänta men det är inte så att hela verket stoppar, säger Bo Kindström (KD).

Ingen uppenbar fara

Skyddsombudet Peter Fager som är driftstekniker på reningsverket och fackligt ombud för Vision ser ett behov av att räcken och staket ska höjas i samband med en renovering för att motsvara dagens standard.

– Det är ingen uppenbar fara i dagsläget. Det är gammalt och slitet. Ska man göra en renovering så ska man göra det efter dagens byggnormer. Det är byggt 1974.

LÄS MER:Skog för miljoner runt hörnet – håller tio grader i kyrkan

LÄS MER:Hockeyförening kan få stöd med skenande elräkningar

LÄS MER:Hyresgästföreningen om jätteprojektet i Assberg